Breaking News: Donald Trump a fost găsit vinovat în toate cele 34 de capete de acuzare

Getting your Trinity Audio player ready...

Într-un verdict istoric, juriul l-a găsit pe fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, vinovat de falsificare a evidențelor de afaceri pentru a ascunde o plată de tăcere făcută fostei starlete porno, Stormy Daniels. Acesta devine astfel primul fost președinte al SUA condamnat pentru o infracțiune.

“Acest rezultat este devastator pentru fostul președinte, indiferent de ce ar spune el. A fi controversat și provocator este una, dar a fi un condamnat penal este cu totul altceva. Verdictul va înviora și mai mult susținătorii săi, provocându-le furie și oferindu-i lui Trump o ocazie de a strânge fonduri, atât pentru costurile sale legale în creștere, cât și pentru campania sa prezidențială. Cu toate acestea, există și un dezavantaj: în unele dintre statele cheie, din Midwest și Sun Belt, există alegători care vor fi reticenți în a susține un candidat cu cazier, iar numărul acestora ar putea influența rezultatul în competiții foarte strânse.” – transmite Gary O’Donoghue, corespondentul BBC în SUA.

După anunțarea verdictului, Donald Trump a declarat că procesul a fost o “rușine” și că a fost unul “aranjat”. El a promis că va continua să lupte până la capăt, exprimându-și nemulțumirea față de modul în care a fost tratat de sistemul judiciar. “Aceasta este departe de a fi terminată,” a spus el înainte de a părăsi sala fără a răspunde la întrebări.

În sala de judecată, Trump a urmărit cu atenție fiecare jurat în timp ce aceștia confirmau verdictul de vinovăție pentru fiecare dintre acuzațiile aduse împotriva sa. Judecătorul Juan Merchan a mulțumit juraților pentru dedicarea lor în acest proces, iar echipa de avocați a lui Trump, condusă de Todd Blanche, a cerut o amânare a sentinței pentru mijlocul sau sfârșitul lunii iulie, din cauza unui conflict cu o altă audiere în Florida. Procurorii nu au obiectat, iar sentința va fi pronunțată pe 11 iulie la ora locală 10:00.

Verdictul aduce o nouă dimensiune în cariera sa politică și în peisajul politic american, rămânând de văzut cum va influența acesta viitoarele alegeri și susținerea sa în rândul alegătorilor.