Breaking News: Joe Biden trimite ajutor militar suplimentar Israelului în urma atacului Hamas

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele SUA, Joe Biden, a decis să trimită asistență militară suplimentară Israelului ca răspuns la atacul recent al mișcării Hamas asupra sudului Israelului. Casa Albă a comunicat că președintele Biden a avut o discuție cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, referitoare la „asaltul fără precedent și îngrozitor” asupra Israelului.

Israelul a raportat că peste 600 de persoane au fost ucise și 100 răpite în urma acestui atac. În Fâșia Gaza, cel puțin 313 persoane au murit ca urmare a represaliilor aeriane israeliene, conform oficialilor palestinieni.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că SUA verifică informațiile potrivit cărora cetățeni americani se numără printre cei uciși și răpiți. De asemenea, alte țări, inclusiv Franța, Ucraina și Thailanda, au raportat decese ale cetățenilor lor.

Ambasadorul Israelului în SUA, Michael Herzog, a menționat că există informații potrivit cărora americani se numără printre soldații și civilii răpiți în sudul Israelului, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Hamas a recunoscut că a primit asistență din partea Iranului pentru a efectua atacul, care a implicat rachete, drone și militanți pe parapante, reușind să spargă fortificațiile de la granița israeliană din jurul Fâșiei Gaza.

În ciuda acestor acuzații, Antony Blinken a afirmat că SUA nu au văzut dovezi ale implicării directe a Iranului în acest atac, dar a recunoscut sprijinul pe care Iranul l-a oferit grupului Hamas de-a lungul anilor.

Președintele iranian, Ebrahim Raisi, a exprimat sprijin pentru atacul Hamas, subliniind că Israelul trebuie să răspundă pentru punerea în pericol a regiunii.

SUA trimite anual miliarde de dolari ca ajutor militar Israelului, un aliat apropiat. Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească în New York pentru a discuta despre violențele din Israel și Gaza.