Canalele din Veneția aproape au secat, după ce 70% din oraș a fost acoperit de ape

După ce a avut parte de cele mai grave inundaţii din 1966, Veneția suferă acum din nou: nivelul apei din canale a scăzut foarte mult, împiedicând hidro-ambulanțele și pompierii să ajungă la intervenții.

Din cauza unui reflux mai puternic decât cele obișnuite, nivelul mării este cu 60 de centimetri mai scăzut decât de obicei și ar putea să se mai reducă în zilele următoare. Fenomenul, numit „seche dea Befana”, are loc la începutul lui ianuarie, creează astfel o imagine contrastantă cu Veneția din toamnă, acoperită de ape.

La jumătatea lunii noiembrie, de exemplu, Veneția s-a confruntat cu unul dintre episoadele de „aqua alta” (maree înaltă), care, atingând 1,87 de metri, a dus la cele mai grave inundaţii din 1966. După ce mareea s-a retras, la două zile orașul italian a fost iarăși inundat, apele acoperind 70% din suprafaţa oraşului.

Printre pagubele înregistrate de oraş se numără, pe lângă clădirile afectate, gondole şi şalupe luate de valuri şi împinse în larg şi celebrele vaporetti, pentru transportul turiştilor, care pluteau în derivă.

Toate şcolile din Veneţia şi din insulele înconjurătoare au fost închise a doua zi după aqua alta, în timp ce atracţiile turistice precum piaţa San Marco au devenit inaccesibile vizitatorilor. Multe părţi ale oraşului au rămas fără curent, mai ales în zona Lido şi Campo Santa Margherita, iar apa a pătruns în toate clădirile, inclusiv în hotelurile de lux. În urma acestui episod de inundaţii, apele au acoperit peste 90% din suprafaţa oraşului, care este sit UNESCO.

Potrivit celor mai noi informații, primarul Luigi Brugnaro a anunțat că daunele au fost estimate la 320 de milioane de euro, fiind vorba doar de proprietăți ale statului. Persoanele private care au fost afectate de inundații pot depune cereri de despăgubiri până la sfârșitul acestei luni, dar edilul estimează că s-ar mai adăuga 70 de milioane de euro.