Concert cu ochii larg închiși

Muzica ia forma gândurilor într-un recital cu luminile stinse, oferit de violonistul Valentin Şerban, în colaborare cu Cristina Bobe, artist vizual, marți, pe 5 martie 2019, de la ora 20:00, în spațiul Artera | art + medicine din București.

Concertul cu ochii larg închiși” propune un cadru liber de interpretare și de ascultare a muzicii, în care sunetul stimulează imaginația. Ce descoperă fiecare despre el însuși poate fi povestit la finalul concertului, într-o discuție despre muzică și psihic. Timp de o oră, ecranele telefoanelor mobile și toate celelalte lumini sunt stinse, pentru a face un exercițiu de ascultare activă, într-un context în care publicul este ferit de presiunea etichetelor sociale și de influența stimulilor vizuali.

„Am gândit cadrul acesta pentru ca muzica să poata fi interiorizată mai ușor. Concertul e și un prilej de a retrăi propriile angoase, temeri sau bucurii, pentru a ne elibera în felul acesta de ele. Cred că procesul e unul terapeutic, iar revenirea la lumea văzută este îmbogațită pentru fiecare dintre noi de întâlnirea cu sinele.” – Cristina Bobe, artist vizual și iniţiator al spaţiului independent Artera | art + medicine, creat pentru a explora conexiunile dintre artă și medicină.

„Concertul cu ochii larg închiși” este o provocare atât pentru public, care are ocazia să înțeleagă și să perceapă muzica într-un mod diferit față de cum este obișnuit, cât și pentru violonist.

Ai mai puțină nevoie de ochi ca să cânți decât îți imaginezi. Ei te ajută să citești partitura, dar e important să nu te oprești doar la ceea ce vezi, ci să lași mâinile să răspundă, ghidate în primul rând de auz. Pe întuneric mi-e mai ușor să cânt, pentru că pot să vizualizez mai bine ceea ce aș vrea să aud și să transpun ulterior în sunet. Câteodată văzul împiedică acest exercițiu” – Valentin Şerban, tânăr violonist român stabilit la Bucureşti, a cărui carieră muzicală este legată preponderent de Europa, unde este invitat la concerte şi recitaluri.

Din 2018 s-a alăturat orchestrei Les Dissonances (Paris), înfiinţată de violonistul David Grimal. Orchestra este cunoscută în lume pentru concertele interpretate fără dirijor, multe dintre ele având loc pe scena Filarmonicii din Paris.

În programul concertului pentru vioară solo:

Johann Sebastian Bach – Partita nr. 2 în Re minor

Fritz Kreisler – Recitativ și Scherzo

Niccolò Paganini – Capriciile nr. 1 și 2

George Enescu – Lăutarul

Eugène Ysaÿe – Sonata nr. 4 în Mi minor

Preţul unui bilet este de 30 lei și poate fi achiziţionat prin reţeaua Eventbook: https://eventbook.ro/music/bilete-concert-cu-ochii-larg-inchisi-valentin-serban-vioara-solo