Pe urmele copilului minune din Ardeal, Carl Filtsch

Carl Filtsch

Povestea unui pianist genial care, plecat din Sebeș, a cucerit Europa la mijlocul secolului al XIX-lea cu interpretările sale de excepție dar și cu compozițiile sale minunate pentru pian și orchestră, devenind elevul preferat al marelui Frédéric Chopin.

„Pe urmele copilului minune din Ardeal, Carl Filtsch” este un proiect important, dedicat promovării memoriei și creaţiei muzicale din Transilvania și prin aceasta, promovării culturii româno-germane.

Regizoarea, scenarista și producătoarea Brigitte Drodtloff a pregătit o prezentare a vieții lui Carl Filtsch, însoțită de imagini fotografice, un scurt film documentar și chiar o scenă filmică inspirată din viața acestuia. Doi soliști tineri vor interpreta muzica lui Carl Fitsch la pian: Ștefan Prețuleac, un adolescent talentat în vârstă de 15 ani, din Craiova și un tânăr de excepție, Andrei Preda, în vârstă de 18 ani, din Iași. Acest spectacol a fost deja prezentat la München, pe data de 19 noiembrie 2016, în cadrul Zilelor Culturii Române, cu mare succes, fiind susținut de Cancelaria de Stat din Bavaria, de Organizația Sașilor din München și de Institutul Culturii și Istoriei din Europa de Sud, IKGS.

Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeș – 11 mai 1845, Veneția) a fost un talent muzical de excepție. În 1842, a ajuns să fie elevul preferat al lui Frédéric Chopin la Paris și a interpretat pentru prima dată muzica acestuia în fața Reginei Victoria. Din păcate, boala i-a întrerupt turneele europene într-un moment când se bucura de un renume extraordinar. A murit la doar 15 ani, la Veneția, unde este înmormântat. De-abia de curând s-au găsit treisprezece compoziții, ceea ce se consideră astăzi întreaga operă a lui Carl Filtsch, operă care nu este, însă, suficient de promovată și de cunoscută.

Spectacolul din București va avea loc joi, 25 mai 2017, la orele 18.30, în Sala Studioul de Operă și Multimedia al UNMB, intrarea din str. Știrbei Vodă.

Accesul la eveniment este gratuit și se face în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare.

Vă rugăm să  confirmați participarea dumneavoastră, până cel târziu pe data de 20 mai 2017, la  adresa de mail info@filtsch.com sau la numărul de telefon +40 372 117 003.