Crește numărul contestatarilor candidaturii lui Biden din tabăra democraților

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele american Joe Biden își consolidează susținerea în rândul democraților, în ciuda îndoielilor și diviziunilor din partid privind capacitatea sa de a câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, informează AFP.

După o reuniune a democraților din Cameră, Peter Aguilar, un reprezentant ales din California, a declarat că „pentru moment, președintele Biden este candidatul și noi susținem candidatul democrat care îl va învinge pe Donald Trump. Acesta este un fapt. Aceasta este poziția noastră”. Declarațiile subliniază un pragmatism și o resemnare printre parlamentarii democrați, care s-au întors la Washington pentru o nouă sesiune.

Jerry Nadler, un alt democrat, a afirmat că „este singurul nostru candidat” și a exprimat speranța că toți colegii săi îl vor susține. Cu toate acestea, potrivit presei americane, Nadler fusese până de curând inclinat spre retragerea lui Biden.

În ciuda acestui sprijin, există și voci critice. Mike Quigley, unul dintre primii democrați care l-au abandonat public pe Biden, a rămas ferm pe poziții, afirmând că „trebuie să se retragă pentru că nu poate câștiga și colegii mei trebuie să realizeze acest lucru”. Acesta subliniază diviziunile interne ale partidului.

Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a menționat că Biden a primit sprijinul unor grupuri de aleși afro-americani și hispanici, precum și al unor parlamentari progresiști proeminenți, inclusiv Alexandra Ocasio-Cortez. Ea a subliniat necesitatea de a-l însoți pe Biden pe teren pentru a „simți” sprijinul de care se bucură în rândul alegătorilor. Jean-Pierre a reiterat că Biden este hotărât să guverneze timp de patru ani, dacă va câștiga în noiembrie, și nu are intenția de a preda frâiele vicepreședintei Kamala Harris.

În timp ce viitorul său politic este dezbătut în Congres, Biden își continuă activitatea internațională. Marți, el a ținut un discurs important la deschiderea summitului anual al NATO în Washington DC și a avut întâlniri bilaterale, inclusiv cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Aceste apariții au oferit ocazia de a-i măsura rezistența și energia.

În ciuda acestor eforturi, comitetul editorial al New York Times a reiterat marți apelul ca Biden să se retragă, afirmând că democrații „trebuie să-i spună că se face de râs și că își pune în pericol întreaga moștenire politică”. Cu toate acestea, Biden rămâne convins că „electoratul de bază” este în spatele său și că discuțiile despre candidatura sa sunt doar retorica „elitelor” politice.

Forțarea retragerii lui Joe Biden cu doar patru luni înainte de alegerile prezidențiale ar fi o operațiune extrem de riscantă și periculoasă pentru partidul său. Chiar dacă democrații ar reuși să îl convingă pe Biden să se retragă, ar trebui să evite diviziunile interne pentru a găsi rapid un alt candidat până la convenția de nominalizare din august. Acest lucru ar lăsa doar două luni de campanie înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.