Donald Trump aproape de aflarea verdictului în primul proces penal împotriva unui fost președinte

Getting your Trinity Audio player ready...

Jurații care audiază primul proces penal din istoria Statelor Unite împotriva unui fost președinte ar putea pronunța verdictul săptămâna viitoare în cazul lui Donald Trump. Acest proces, care vizează acoperirea unei plăți către starul porno Stormy Daniels, are implicații semnificative pentru cursa prezidențială din 2024, relatează Reuters.

Donald Trump a pledat nevinovat la cele 34 de capete de acuzare pentru falsificarea înregistrărilor contabile. Aceste acuzații se referă la o plată menită să cumpere tăcerea lui Daniels cu puțin timp înainte de alegerile din 2016, după ce aceasta a amenințat că va dezvălui o presupusă întâlnire sexuală din 2006 cu Trump, acuzație pe care el o neagă.

Deși acest caz din New York este considerat cel mai puțin important dintre cele patru dosare penale cu care se confruntă Trump, el a determinat ca în ultimele săptămâni candidatul republican să petreacă mai mult timp în instanță decât în campanie. Este singurul caz care va fi judecat înainte de confruntarea electorală din 5 noiembrie cu președintele democrat Joe Biden.

Potențiale Scenarii și Impactul Asupra Campaniei Prezidențiale

Verdict de Vinovăție

Un verdict de vinovăție ar putea reprezenta un pericol politic major pentru Trump, într-un scrutin care ar putea fi decis de doar câteva zeci de mii de voturi în statele cheie. Un sondaj Reuters/Ipsos realizat în aprilie a arătat că unul din patru republicani nu ar vota pentru Trump dacă acesta ar fi găsit vinovat, iar 60% dintre independenți au declarat că nu l-ar susține în cazul unei condamnări.

Republicanii și democrații au opinii împărțite cu privire la impactul unui verdict de vinovăție. Expertul republican Whit Ayres crede că un număr mic de republicani moderați și independenți descurajați de un astfel de verdict ar putea avantaja candidatura lui Biden. Ayres sugerează că natura cazului din New York, intentat de un procuror democrat pe baza unor strategii juridice neexperimentate, ar putea fi ușor respinsă de republicani ca o vânătoare de vrăjitoare politică.

Consultantul republican Tricia McLaughlin consideră că un verdict de vinovăție ar avea un impact psihologic semnificativ asupra lui Trump și ar deturna resurse financiare către facturile legale, deoarece aproape sigur va face apel.

Pe de altă parte, analistul Bill Galston de la Brookings Institution nu crede că un verdict de vinovăție va avea un impact major asupra cursei prezidențiale, subliniind că americanii tind să fie indulgenți cu minciunile legate de viața sexuală.

Achitare

O achitare ar reprezenta o victorie uriașă pentru Trump, consolidându-i afirmațiile că procesul este o persecuție politică menită să-i deraieze candidatura. În campanie, ar putea folosi un verdict de nevinovăție pentru a submina celelalte cazuri penale împotriva sa.

Consultantul democrat Karen Finney subliniază că, pentru susținătorii de bază ai lui Trump, o achitare îi va face să se simtă răzbunați și validați. Totuși, detaliile dezvăluite în timpul procesului ar putea să-l afecteze pe Trump, îndepărtând anumite segmente de electorat, cum ar fi femeile din suburbii.

Juriu Suspendat

În cazul unui juriu suspendat, judecătorul ar trebui să declare nulitatea procesului. Trump ar putea prezenta acest rezultat ca pe o victorie, dar fără validarea pe care i-ar oferi-o o achitare.

Consultantul republican John Feehery sugerează că un proces anulat ar pune capăt atenției media intense asupra lui Trump, dar nu i-ar oferi un „certificat de sănătate”. Consultantul democrat Finney crede că, indiferent de verdict, Trump va folosi orice rezultat pentru a-și ataca și mai dur dușmanii politici odată ce procesul se va încheia.

 

Indiferent de verdict, primul proces penal al unui fost președinte american va avea implicații profunde asupra peisajului politic și asupra campaniei prezidențiale din 2024. Verdictul așteptat săptămâna viitoare va influența nu doar soarta politică a lui Trump, dar și dinamica cursei electorale împotriva lui Joe Biden.