Donald Trump își Consolidează poziția în cursa prezidențială republicană cu o victorie în New Hampshire

Getting your Trinity Audio player ready...

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, și-a consolidat poziția de lider în cursa pentru nominalizarea prezidențială republicană pentru alegerile din 2024, obținând o victorie crucială în alegerile primare din New Hampshire.

Această victorie urmează după un triumf semnificativ în cadrul alegerilor primare din Iowa, săptămâna trecută, și indică o consolidare a sprijinului în rândul bazelor Partidului Republican. Cu 81% din voturi numărate, Trump a acumulat 54.8% din sufragii, depășind-o pe fostul Ambasador la ONU, Nikki Haley, care a obținut 43.6% din voturi.

În discursul său de victorie, Trump a criticat-o pe Haley, numind-o „impostoare” și subliniind faptul că ea a pierdut, în ciuda prezentării unui discurs optimist. „A avut o seară foarte proastă,” a declarat Trump.

Pe de altă parte, Nikki Haley l-a felicitat pe Trump pentru victoria sa, dar a promis să continue cursa, afirmând că „această cursă este departe de a se fi încheiat” și susținând că o nominalizare a lui Trump ar echivala cu o victorie pentru Biden în alegerile prezidențiale.

Echipa de campanie a lui Haley a declarat că intenționează să rămână în cursă cel puțin până la „Super Tuesday” pe 5 martie, când votanții din 16 state vor alege candidatul partidului lor. Următoarele alegeri primare majore pentru Haley și Trump vor avea loc pe 24 februarie în Carolina de Sud, statul de origine al lui Haley, unde a servit ca guvernator între 2011 și 2017.

Câștigarea alegerilor primare din New Hampshire de către Trump, în fața rivalei sale Nikki Haley, reprezintă o etapă importantă după retragerea guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, lăsându-l pe Trump ca principalul favorit pentru nominalizarea republicană.

Această victorie îi asigură lui Trump cel puțin 12 delegați din New Hampshire, față de 9 pentru Haley, cu încă un delegat rămas de atribuit, conform proiecțiilor inițiale ale Edison Research.