Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reiterat marți, într-un interviu acordat presei franceze, acuzațiile privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din România, subliniind că Moscova reprezintă o “amenințare existențială pentru europeni”. Declarațiile sale, citate de Liberation, vin pe fondul unei serii de acuzații privind implicarea Kremlinului în destabilizarea proceselor democratice din Europa.
“Rusia constituie o amenințare existențială pentru europeni, date fiind acțiunile sale în diverse domenii” – a afirmat Macron, făcând referire atât la acțiunile de la granița Poloniei, cât și la atacurile cibernetice și manipularea proceselor electorale din state europene, inclusiv România.
Franța acuză Rusia de manipulare electorală în România
Președintele francez a enumerat mai multe metode prin care Moscova subminează securitatea Europei:
• Acțiuni provocatoare la frontiera Poloniei;
• Atacuri cibernetice asupra statelor europene, precum cele desfășurate în Marea Britanie;
• Manipularea informațiilor și a proceselor electorale, inclusiv în România;
• Amenințări nucleare explicite prin doctrina strategică rusă.
Declarațiile lui Macron vin în contextul unei dezvăluiri recente a presei franceze, care a analizat anularea primului scrutin prezidențial din România, desfășurat pe 24 noiembrie 2024 și invalidat pe 6 decembrie. Le Figaro, Le Point, Le Monde și TF1 au publicat investigații care sugerează că Rusia ar fi influențat campania electorală a candidatului pro-rus Călin Georgescu, cunoscut pentru discursul său naționalist-legionar.
Macron: „Rusia nu respectă acordurile”
Deși a adoptat un ton dur la adresa Moscovei, Macron a precizat că nu exclude posibilitatea unui dialog cu Vladimir Putin, însă „la momentul potrivit în ciclul de negocieri care va urma”. Cu toate acestea, el a avertizat că orice încetare a focului decisă unilateral nu va fi respectată de Rusia, făcând referire la tacticile anterioare ale Kremlinului.
“Istoria recentă ne-a arătat că atunci când există o singură încetare a focului, Rusia nu o respectă”, a insistat Macron, dând de înțeles că Occidentul nu ar trebui să lase garda jos în fața strategiilor hibride ale Moscovei.
Presa franceză: România, o democrație vulnerabilă în fața războiului hibrid
Investigațiile presei franceze au evidențiat modul în care Rusia încearcă să destabilizeze statele est-europene, iar România a fost un caz de studiu important. Potrivit jurnaliștilor de la Le Figaro, Le Monde și Le Point, ingerința rusă în alegerile prezidențiale românești s-a bazat pe:
• Sprijinirea unui candidat pro-rus prin rețele sociale și mesaje populiste;
• Campanii de dezinformare menite să submineze încrederea în instituțiile democratice;
• Exploatarea vulnerabilităților democrațiilor est-europene pentru a crea instabilitate politică.
Postul de televiziune TF1 a abordat subiectul sub titlul “Interferențe străine: influencerii francezi sunt îndemnați să fie vigilenți în fața riscului de manipulare”, subliniind că tacticile folosite în România ar putea fi aplicate și în alte state europene.
Declarațiile lui Emmanuel Macron și investigațiile presei franceze scot în evidență creșterea preocupărilor față de influența Rusiei în Europa, în special în statele est-europene cu democrații mai fragile.
România devine astfel un exemplu al modului în care Moscova își exercită influența prin război hibrid, iar Franța, prin vocea președintelui său, avertizează că răspunsul Occidentului trebuie să fie ferm și coordonat.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.