Extrema stângă câștigă alegerile parlamentare anticipate din Franța

Getting your Trinity Audio player ready...

Seara de duminică a fost una plină de emoții în Place de la République, unde sute de persoane s-au adunat inițial pentru un miting împotriva extremei drepte. La ora locală 20:00, strigătele de bucurie au început să răsune din ce în ce mai puternic, marcând un moment istoric pentru politica franceză.

Atmosfera prietenoasă și plină de speranță a fost inițial creată de prezența tinerilor, precum Jihan, în vârstă de 17 ani, care a declarat cu un zâmbet larg: „Asta îmi dă speranță. Nici măcar nu am votat încă, nu am vârsta necesară”. La scurt timp, mulțimea a început să scandeze în cor „Siamo tutti antifascisti” (toți suntem antifasciști), arătând o unitate puternică împotriva extremismului.

Într-o turnură neașteptată, alianța partidelor de stânga a ieșit pe primul loc, conform primelor estimări, devansând tabăra prezidențială a lui Emmanuel Macron și Rassemblement National, aflat pe locul al treilea. Fabio de la Fontaine, un tânăr de 21 de ani, a rezumat sentimentul general: „Am crezut că vom fi furioși. Iar în final suntem foarte fericiți, așa că ne strigăm bucuria. Îmbrățișăm persoane pe care nu le cunoaștem”.

Pe lângă bucuria evidentă, au existat și reacții mai temperate. Yvan Grimaldi, un asistent social de 61 de ani, a declarat: „Sunt ușurat, dar nu total mulțumit. Nu am văzut sfârșitul extremei drepte în Franța”. Elise Larcher, 19 ani, a adăugat: „Suntem pe jumătate ușurați și pe jumătate speriați, pentru că este încă un scor foarte istoric”.

În cursul serii, atmosfera pașnică a fost întreruptă de atacuri asupra forțelor de ordine, potrivit unei surse din poliție. În Place de la République, unde se adunaseră aproximativ 8.000 de persoane, forțele de ordine au fost nevoite să intervină pentru a restabili ordinea.

Doria Ducly Benglia, de 29 de ani, a declarat printre lacrimi: „Am învins fascismul astăzi, este o zi istorică”. Cu steagul ucrainean înfășurat în jurul corpului, Antonina Gain, o tânără franco-ucraineană, a adăugat: „Este o victorie pentru mine și pentru Ucraina”. Ea a subliniat importanța rezultatului alegerilor pentru susținerea Ucrainei în războiul cu Rusia.

Într-o declarație publică, premierul francez Gabriel Attal a anunțat că își va prezenta demisia președintelui Emmanuel Macron, dar a precizat că ar putea rămâne în funcție „atât timp cât datoria o cere”, în special în contextul pregătirilor pentru Jocurile Olimpice.

Estimările publicate după al doilea tur de scrutin indică faptul că alianța de stânga va ocupa 180-205 locuri în camera inferioară a parlamentului, blocul centrist al președintelui Macron 164-174 de locuri, iar extrema-dreaptă a lui Marine Le Pen 130-145 de locuri. Aceasta generează un parlament fără majoritate clară, lăsând viitorul politic al Franței într-o stare de incertitudine.