Familia lui Joe Biden îl îndeamnă pe președinte să continue lupta pentru un nou mandat

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele american Joe Biden s-a reunit duminică cu familia sa la Camp David, în contextul presiunilor crescânde de a se retrage din cursa prezidențială după o prestație dezamăgitoare la dezbaterea de săptămâna trecută, informează The Guardian.

Familia lui Biden l-a încurajat să rămână în competiție, potrivit relatărilor din presa americană, în timp ce mai mulți democrați și donatori importanți și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care personalul său l-a pregătit pentru eveniment.

Întâlnirea de la Camp David, la care au participat soția sa, Jill, copiii și nepoții, a avut loc după ce președintele s-a confruntat cu o dezbatere dificilă, în care prestația sa ezitantă a evidențiat vulnerabilități și a stârnit apeluri la retragere din partea experților, presei și unor alegători.

Conform New York Times, familia sa i-a transmis că încă poate demonstra americanilor că este capabil să-i conducă pentru încă patru ani, în ciuda performanței slabe. Ei cred că Biden rămâne cea mai bună opțiune pentru a-l învinge pe Donald Trump.

Associated Press a relatat că Jill Biden și fiul său, Hunter, au fost cei mai vehemenți susținători ai săi. Hunter Biden, care a devenit recent primul copil al unui președinte în funcție condamnat pentru o infracțiune, după ce a fost găsit vinovat că a mințit despre consumul de droguri când a cumpărat un pistol în 2018, a fost unul dintre cei care l-au îndemnat pe tatăl său să rămână în cursă.

Călătoria la Camp David, programată anterior pentru o ședință foto cu Annie Leibovitz pentru Convenția Națională Democrată, a devenit un prilej pentru a discuta despre viitorul politic al președintelui.

Rudele președintelui au criticat dur modul în care consilierii săi l-au pregătit pentru dezbatere. În timpul evenimentului, Biden a avut o prestație șovăitoare, cu dificultăți în articularea cuvintelor și încheierea frazelor, în timp ce Donald Trump a făcut afirmații false, inclusiv că el ar fi câștigat alegerile din 2020, afirmații pe care Biden nu le-a contracarat.

Criticii au sugerat că programul riguros de pregătire a dezbaterii, desfășurat timp de șase zile la Camp David, l-a epuizat pe Biden. John Morgan, un avocat din Florida și un important colector de fonduri pentru Biden, a declarat că președintele a fost „prea antrenat, prea pregătit”.

O altă sursă a declarat pentru Reuters că Biden era obosit și nu se simțea bine înainte de dezbatere. „A fost o decizie proastă să-l trimiți afară arătând bolnav și epuizat”, a spus aceasta.

Apelurile la retragerea lui Biden au devenit tot mai puternice, un sondaj CBS realizat după dezbatere arătând o creștere de 10 puncte procentuale a numărului de democrați care cred că Biden nu ar trebui să candideze, ajungând la 46% față de 36% în februarie.

Rata de aprobare a lui Biden a scăzut de când a preluat funcția, iar îngrijorările legate de vârsta sa și gestionarea crizelor interne și externe sunt acum analizate mai atent ca niciodată.