Festivalul eXplore, ajuns la a 12-a ediție

Cea de-a 12-ediție a "eXplore festival – Bucharest International Contemporary Dance & Performance Festival", cel mai important eveniment de gen din România și Estul Europei începe duminică, la Muzeul Național de Artă al României, printr-un performance susținut de artistul francez Francois Chaignaud.

Festivalul eXplore se va desfășura la Teatrul Național "I.L.Caragiale" București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Literaturii Române și WASP — Working Art Space & Production, în perioada 24 septembrie — 14 octombrie, evenimente speciale urmând să aibă loc și în lunile octombrie și noiembrie 2017, în Iași și Arad.

"Artiști de performance și dans contemporan din opt țări și naționalități diferite au răspuns 'prezent' apelului pentru acțiune în acest an.(…) Conceput ca o platformă de reflecție și dezbatere artistică a celor mai recente problematici și direcții contemporane, eXplore festival este recunoscut ca un festival inovator, care prezintă publicului din România unii dintre cei mai importanți creatori internaționali ai momentului — repere coregrafice pentru dansul contemporan, dar și artiști care propun formate transdisciplinare, ce depășesc granițele dintre mai multe domenii de creație artistică, aducând în atenția publicului subiecte importante ale societății contemporane. (…) Totodată, eXplore festival stimulează și susține creația tinerilor artiști din domeniu, prin activități de producție, prezentare, workshop-uri, dezbateri, conferințe, și filme de dans", anunță organizatorii.

Ediția din acest an se bucură de prezența la București, pentru a treia oară în cadrul festivalului, a companiei belgiene Ultima Vez.

Spectacolul conceput de Wim Vandekeybus 'In Spite of Wishing and Wanting' (foto sus) va fi prezentat miercuri, de la ora 20,00, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale, Sala Studio. Artiștii francezi François Chaignaud ('Dumy Moyi'), David Wahl ('Histoire Spirituelle de la danse') și Aurélie Charon, Caroline Gillet, Amelie Bonnin ('RADIO Live') vor avea performance-uri în cadrul eXplore festival #12, grație colaborării cu Institutul Francez București, prin programul France Danse.

De asemenea, Sergiu Matiș, cunoscut artist român ce performează la Berlin, va prezenta luni, de la ora 19,00 la TNB, Sala Atelier 'Neverendings', un spectacol ce punctează importanța Revoluției Bolșevice din octombrie 1917. Spectacolul nu sărbătorește nici victoria, nici eșecul revoluției, ci e doar o platformă pentru a reflecta asupra imposibilității de a spera la o lume mai bună în timpul prezent, arată organizatorii.

Evenimentul este organizat de Asociația 4Culture și WASP Studios. Biletele pot fi cumpărate de pe Mystage.ro, Eventbook.ro și de la casa de bilete a TNB.