Festivalul ‘Mozart’ de la Cluj-Napoca

În perioada 9-16 decembrie 2016 se derulează, la Cluj Napoca, cea de-a 26-a ediţie a Festivalului "Mozart", organizat de Societatea Română Mozart în parteneriat cu Filarmonica "Transilvania" şi Academia de Muzică "Gheorghe Dima".

Evenimentul reuneşte concerte, recitaluri, un concurs de interpretare dedicat formaţiilor de trio cu pian şi cursuri de măiestrie susținute de doi muzicieni originari din România: violoncelista Diana Ligeti, profesor la Conservatorul Național din Paris, care este și președintele juriului Concursului de trio, și Vlad Iftinca, pianist și dirijor, laureat al primei ediții a Concursului Mozart de la Cluj.

Vor mai fi prezenţi artişti renumiţi din ţară şi străinătate – pianista Dana Borşan, soprana Brigitta Kele, violistul Răzvan Popovici, violonista Alissa Margulis, dirijorii Noam Zur, Valentin Uryupin și Elizabeth Askren.

Concertul de deschidere a festivalului va fi susţinut de Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania", sub conducerea dirijorului Noam Zur din Israel. Solista serii va fi pianista Dana Borşan – solistă-concertistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio, care va interpreta Concertul nr. 9 KV 271 în Mi bemol major "Jeunehomme" de Mozart. Lucrarea va fi incadrată în program de alte două creaţii mozartiene – Simfoniile nr. 25 şi 40 în sol minor. Concertul are loc, de la ora 19,00, la Colegiul Academic din Cluj-Napoca.