Festivalul Național de Teatru își deschide porțile la București

Getting your Trinity Audio player ready...

Ediția a 33-a a Festivalului Național de Teatru (FNT) începe vineri, 20 octombrie, la București, oferind iubitorilor de teatru o gamă variată de spectacole și evenimente legate de arta scenică, care se vor desfășura pe parcursul a 11 zile. Deschiderea oficială va avea loc la ora 17.00, în Foaierul Tapiserii al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.

Selecția FNT33 cuprinde 30 de producții de teatru din România și trei spectacole din străinătate. Pe lângă acestea, programul festivalului include dezbateri, conferințe, expoziții, evocări, lansări de carte de teatru, spectacole lectură, ateliere de creație, prezentări de instituții și proiecte culturale, întâlniri și dialoguri cu artiști invitați, evenimente online, spectacole radiofonice și un focus asupra Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care a ajuns la ediția cu numărul 30.

Echipa de curatori FNT 2023, alcătuită din Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, a vizionat peste 150 de spectacole cu premieră în stagiunea 2022-2023, realizate atât în teatre de stat, cât și în teatre independente. Selecția a fost ghidată de principii precum calitatea de cercetare artistică a spectacolului, atmosfera de laborator teatral, potențialul de creștere a echipelor teatrale, reprezentativitatea, componenta etică și interesele publicului.

Spectatorii vor putea urmări producții pe texte de autori români și străini, regizate de directori de scenă experimentați sau tineri regizori, în teatre subordonate Ministerului Culturii, teatre finanțate de consiliile județene sau municipale și în teatre independente.

Detalii complete despre programul spectacolelor și evenimentelor conexe pot fi consultate pe site-ul oficial al FNT.