Franz Beckenbauer a murit

Getting your Trinity Audio player ready...

Franz Beckenbauer, legendă a fotbalului german si mondial, a decedat la vârsta de 78 de ani. Supranumit „Kaiser Franz” pentru contribuțiile sale de excepție și eleganța sa, Beckenbauer a fost un gigant al fotbalului.

El și-a petrecut ultimele zile din 2023 în spital, unde conform publicației Der Spiegel, a suferit de probleme la judecată și memorie. Familia lui a anunțat cu tristețe decesul într-un comunicat: „Cu profundă tristețe, anunțăm că a murit în somn, duminică, înconjurat de familia lui. Vă rugăm să îl plângeți în tăcere și să vă abțineți de la întrebări.”

În toamna lui 2022, înaintea Cupei Mondiale, Beckenbauer a explicat că nu poate participa la turneul din Qatar din cauza unui infarct la un ochi, pierzându-și complet vederea cu ochiul drept și fiind nevoit să aibă grijă de inimă.

Ca jucător, Beckenbauer a fost căpitanul lui Bayern Munchen și al naționalei Republicii Federale Germane (RFG), câștigând 13 trofee în 14 ani la echipa bavareză, inclusiv trei Cupe ale Campionilor Europeni în serie. A avut 103 selecții pentru Mannschaft, câștigând Cupa Mondială în 1974, terminând pe locul 2 în 1966 și pe locul 3 în 1970. Ca antrenor, Beckenbauer a fost selecționerul naționalei timp de șase ani, între 1984 și 1990, câștigând Campionatul Mondial în 1990.

Franz Beckenbauer a devenit unul dintre cei trei „zei” ai fotbalului care au câștigat Cupa Mondială atât ca jucător, cât și ca antrenor, alături de brazilianul Mario Zagallo și francezul Didier Deschamps. Cu toate acestea, Beckenbauer a fost primul care a realizat această „dublă” în calitate de căpitan și selecționer al echipei naționale.