Hunter Biden găsit vinovat de deținere ilegală a unei arme de foc

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele american Joe Biden a declarat că va respecta decizia juriului care l-a găsit vinovat marți pe fiul său, Hunter Biden, de deținerea ilegală a unei arme de foc în 2018, perioadă în care acesta era dependent de droguri, relatează BBC.

Hunter Biden, în vârstă de 54 de ani, a fost găsit vinovat de un juriu format din 12 persoane pentru că a mințit cu privire la consumul său de droguri pe un formular completat pentru a cumpăra o armă în 2018. Aceasta condamnare, care ar putea atrage o pedeapsă cu închisoarea, marchează prima urmărire penală a copilului unui președinte în exercițiu.

Președintele Biden, deși nu a participat la procesul din Delaware, a mers la Wilmington după verdict pentru a-și îmbrățișa fiul la aterizare. „Eu sunt președintele, dar sunt și tată. Jill și cu mine ne iubim fiul și suntem atât de mândri de bărbatul care este astăzi”, a declarat el într-un comunicat. Biden a subliniat că va „accepta rezultatul acestui caz și va continua să respecte procesul judiciar, deoarece Hunter ia în considerare un recurs”.

Condamnarea lui Hunter Biden vine într-un moment sensibil, în plină campanie electorală a tatălui său pentru un nou mandat de președinte, și la doar două săptămâni după ce rivalul său, Donald Trump, a fost condamnat la New York. Această situație complexă adaugă o nouă dimensiune luptei politice intense dintre democrați și republicani.

Procesul a dezvăluit detalii jenante despre viața personală a lui Hunter Biden, incluzând mărturiile fostei sale soții, Kathleen Buhle, și ale fostei iubite, Zoe Kestan, care au descris consumul frecvent de droguri. Mesaje text și fotografii, unele arătând un Hunter Biden pe jumătate gol, au fost prezentate instanței, evidențiind lupta sa cu dependența.

În ciuda acestor dezvăluiri, președintele Biden a exclus posibilitatea de a-și grația fiul. Procesul a atras reacții politice imediate, în special din partea republicanilor din Congres, care au investigat comportamentul și legăturile de afaceri ale lui Hunter Biden de ani de zile.

Hunter Biden, un avocat și om de afaceri devenit artist, continuă să fie o țintă principală a adversarilor tatălui său, în special a lui Donald Trump. În decembrie, el a fost inculpat și pentru fraudă fiscală, acuzat că a evitat plata impozitelor în valoare de 1,4 milioane de dolari. Hunter a pledat nevinovat în acest caz, iar procesul este programat pentru septembrie în California.

Aceste două procese ar putea complica eforturile președintelui Biden de a se distanța de rivalul său republican, Donald Trump, care se confruntă și el cu multiple proceduri penale. Pe măsură ce campania electorală se intensifică, aceste procese ar putea influența percepția publicului și dinamica politică.