Joe Biden promite lui Zelenski că ajutorul american va ajunge repede în Ucraina

Getting your Trinity Audio player ready...

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat un pachet uriaș de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari, un gest anticipat cu nerăbdare de Ucraina și susținut ferm de președintele Joe Biden. Această mișcare reprezintă un răspuns la cererea urgentă a Ucrainei pentru sprijin pe câmpul de luptă, în special în domeniul apărării antiaeriene.

Președintele american Joe Biden a avut o conversație telefonică cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în care l-a asigurat că noua tranșă de ajutor va fi livrată rapid și va include capacități puternice de apărare aeriană și artilerie cu rază lungă de acțiune. Biden a subliniat angajamentul neclintit al Statelor Unite față de Ucraina, promițând o implementare „rapidă și puternică” a ajutorului.

Volodimir Zelenski a exprimat recunoștință față de Joe Biden pentru „susținerea sa neclintită” și pentru „adevăratul leadership mondial” pe care îl demonstrează în această perioadă critică.

În același timp, Joe Biden a discutat și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, stabilind de comun acord că este vital ca Ucraina să continue să primească sprijin. Cu toate acestea, Uniunea Europeană nu a anunțat încă măsuri concrete, în contextul în care Ucraina solicită în special baterii de apărare antiaeriană.

Decizia Camerei Reprezentanților, dominată de republicani, de a aproba acest pachet de cheltuieli pentru securitate, a venit după luni de zile de insistențe din partea administrației Biden și subliniază preocupările legate de penuria de recruți și muniție cu care se confruntă armata ucraineană în estul țării. Această penurie a slăbit capacitatea de răspuns a Ucrainei în fața ofensivei continue a trupelor rusești.

Se așteaptă ca Senatul, controlat de democrați, să adopte rapid acest pachet, posibil chiar în această săptămână, consolidând astfel sprijinul internațional pentru Ucraina în conflictul său prelungit cu Rusia. Această decizie subliniază angajamentul ferm al Statelor Unite de a sprijini Ucraina în apărarea suveranității și integrității sale teritoriale.