Joe Biden promite să rămână în cursa prezidențială din 2024 în ciuda criticilor

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele american Joe Biden a reafirmat miercuri angajamentul său de a continua în cursa prezidențială din 2024, în cadrul discuțiilor avute cu echipa sa de campanie și în întâlnirile cu legislatorii și guvernatorii democrați. În acest context, Biden a încercat să ofere asigurări că este capabil să concureze împotriva fostului președinte Donald Trump, respingând astfel apelurile de a se retrage după prestația sa nesatisfăcătoare de la dezbaterea de săptămâna trecută.

Într-o convorbire telefonică cu membrii echipei sale de campanie, Biden a declarat ferm că nu intenționează să se retragă, conform a două surse familiare cu discuția. “Nimeni nu mă împinge afară. Eu nu plec. Sunt în această cursă până la capăt”, a transmis Biden și într-un e-mail separat către campania sa, încurajând susținătorii să contribuie financiar pentru a-l ajuta să-l învingă pe rivalul său republican, Donald Trump.

Miercuri seară, Biden s-a întâlnit virtual și personal cu 24 de guvernatori democrați și cu primarul orașului Washington, D.C., pentru a-i asigura că este potrivit pentru a reprezenta partidul. După întâlnire, trei guvernatori – din New York, Minnesota și Maryland – au discutat cu reporterii, promițând sprijinul lor pentru Biden și menționând o discuție sinceră despre performanța sa neconvingătoare de la dezbatere.

“Președintele a avut întotdeauna grijă de noi. Îl vom sprijini și noi”, a declarat guvernatorul statului Maryland, Wes Moore. Guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, a recunoscut că prestația lui Biden la dezbatere a fost slabă, dar și-a exprimat încrederea în capacitatea sa de a conduce.

Îngrijorările privind vârsta și acuitatea mentală a lui Biden au escaladat după dezbaterea de joi cu Trump, în care Biden s-a bâlbâit și și-a pierdut șirul gândurilor. Președintele a explicat că oboseala după două călătorii în străinătate și o răceală au contribuit la performanța sa. Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a negat categoric orice posibilitate ca Biden să demisioneze.

Două sondaje naționale recente sugerează că șansele lui Biden împotriva lui Trump s-au deteriorat. Un sondaj Wall Street Journal arată că Trump îl devansează pe Biden cu 48% la 42%, iar un sondaj New York Times/Siena indică un avans de 49% la 43% pentru Trump.

Într-o discuție telefonică între democrații din Camera Reprezentanților, Raúl Grijalva din Arizona a cerut retragerea lui Biden, iar reprezentantul Seth Moulton din Massachusetts a subliniat că vârsta președintelui reprezintă un dezavantaj. “Președintele Biden nu va întineri”, a subliniat Moulton.

Vicepreședinta Kamala Harris a câștigat sprijin ca potențial înlocuitor al lui Biden. Dmitri Mehlhorn, un consilier al co-fondatorului LinkedIn și megadonatorului democrat Reid Hoffman, a declarat că Harris ar fi susținută cu entuziasm dacă Biden s-ar retrage.

Casa Albă a anunțat că Biden a discutat cu liderii democrați din Congres și cu reprezentantul democrat Jim Clyburn, un susținător esențial al lui Biden în 2020. Clyburn a sugerat organizarea unei “mini-primare” dacă Biden se retrage, fiind primul membru senior al partidului care a vorbit public despre această posibilitate.

Guvernatorii statelor Michigan, California, Illinois, Pennsylvania și Kentucky au fost menționați ca posibili înlocuitori ai lui Biden. Unii dintre acești guvernatori, care s-au întâlnit cu Biden, ar putea deveni rivali potențiali dacă presiunea pentru retragerea lui Biden va crește, dar în prezent își exprimă sprijinul pentru președinte.