După înfrângerea în alegerile prezidenţiale şi în contextul unei reconfigurări politice majore, Marcel Ciolacu a anunţat colegii din PSD că îşi va depune mandatul de preşedinte al partidului în cadrul Consiliului Naţional de marţi. Decizia vine pe fondul unor tensiuni interne şi al pregătirilor pentru negocierile cu preşedintele ales, Nicuşor Dan.
Demisie asumată după eşecul electoral
Anunţul a fost făcut luni, în cadrul unei întâlniri informale a liderilor social-democraţi la Vila Lac. Potrivit surselor din interiorul partidului, Marcel Ciolacu şi-a informat colegii că va demisiona oficial marţi, în cadrul reuniunii conducerii PSD, organizată la o zi după scrutinul prezidenţial.
Ciolacu, care a preluat conducerea partidului într-un moment dificil în 2019, după căderea guvernului Dăncilă, părăseşte funcţia de lider după aproape cinci ani în care PSD a oscilat între opoziţie şi guvernare, reuşind să revină în prim-planul politicii, dar fără a-şi atinge obiectivul major: câştigarea preşedinţiei.
Se deschide cursa pentru conducerea partidului
Demisia liderului PSD lasă în urmă o competiţie deschisă pentru preluarea frâielor partidului. Printre numele vehiculate se află:
Sorin Grindeanu, actual vicepremier şi fost premier, cu experienţă guvernamentală şi influenţă în structurile locale; Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, apreciat pentru rezultatele administrative şi capacitatea de mobilizare electorală; Bogdan Ivan, ministru al Digitalizării, reprezentant al unui val tânăr în partid; Victor Negrescu, europarlamentar şi voce activă în dosarele europene, susţinut de aripa pro-occidentală a partidului.
O altă opţiune aflată în discuţie este instituirea unei conduceri colective provizorii, până la organizarea unui congres extraordinar în toamnă.
Presiunea negocierilor cu preşedintele ales
Reorganizarea PSD vine într-un moment în care partidele pro-occidentale sunt aşteptate să demareze consultări cu preşedintele ales, Nicuşor Dan, pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare şi conturarea viitorului guvern.
PSD, cel mai mare partid din România în continuare, va trebui să îşi clarifice rapid poziţia politică – dacă va rămâne într-o formulă de susţinere guvernamentală sau va opta pentru opoziţie – şi cine va reprezenta partidul la masa negocierilor.
O tranziţie cu miză dublă: direcţia partidului şi viitorul guvernării
Decizia lui Marcel Ciolacu reflectă recunoaşterea responsabilităţii pentru eşecul electoral, dar şi presiunea pentru o reîmprospătare a conducerii într-un context politic schimbat. Cu un preşedinte ales independent şi reformist, PSD este pus în faţa unei dileme strategice: se reinventează ca partid de centru-stânga modern şi pro-european, sau rămâne ancorat în formule vechi, cu lideri de tranziţie?
Răspunsul va veni, cel mai probabil, în săptămânile ce urmează, în funcţie de cine va prelua interimatul și de direcția pe care o va impune viitorul congres. Până atunci, PSD intră oficial într-o perioadă de tranziţie cu miză internă şi externă majoră.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.