Matei Vişniec deschide Conferinţele Teatrului Naţional din 2017

În cadrul programului Conferinţele Teatrului Naţional, duminică, 8 ianuarie, de la ora 11.00, la Sala Mică, Matei Vişniec prezintă conferinţa Festivalul de la Avignon, capitala mondială a teatrului.

Conferinţa susţinută de Matei Vişniec va fi ilustrată cu imagini din filmul documentar „Matei Vişniec – rege la Avignon”, o producţie TVR Iaşi 2015 – Andreea Ştiliuc (realizator), Relu Tabără (imagine), Dragoş Brehnescu (montaj). „Festivalul de la Avignon este cel mai important din Franţa şi unul dintre cele mai mari din lume.

"Din 1947 încoace, a devenit o veritabilă legendă culturală internaţională, inspirând numeroase alte oraşe. În fiecare lună iulie, în oraşul Papilor de pe malul Ronului se produce un fel de vast pelerinaj cultural, teatrul fiind prima dimensiune a sa, dar nu singura. Acest festival este şi un fenomen social-politic (întrucât se transformă într-un forum de dezbateri), şi unul turistic, şi unul economic, precum şi o veritabilă piaţă de spectacole. Din 1990 încoace, n-am lipsit în niciun an de la Avignon (unde am avut, de asemenea, piese jucate în mod sistematic în secţiunea sa neoficială, OFF). Am fost, oarecum fără să vreau, martorul unei evoluţii, a unei creşteri exponenţiale a festivalului, întrucât astăzi, pe afişele sale, figurează în jur de 40 de spectacole în IN şi peste 1300 în OFF. Acest festival este o fascinantă aventură culturală şi umană, pusă deseori sub semnul avangardei şi al provocării, care merită povestită”, spune Matei Vişniec.