Max Verstappen a fost încoronat campion mondial în Formula 1

Getting your Trinity Audio player ready...

Update: duminică, 8 octombrie

Max Verstappen triumfă în Marele Premiu al Qatarului și își consolidează poziția de campion mondial

După ce și-a asigurat titlul de campion mondial în 2023, pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a continuat să impresioneze pe circuit, obținând victoria în Marele Premiu al Qatarului, desfășurat pe circuitul de la Lusail. Succesul din cursa de duminică vine după o performanță remarcabilă în calificările de sâmbătă.

Pe podium, Verstappen a fost însoțit de australianul Oscar Piastri și britanicul Lando Norris, ambii reprezentând echipa McLaren Mercedes, ocupând astfel locurile doi, respectiv trei.

În ceea ce privește clasamentul general al piloților, Verstappen domină detașat cu 407 puncte. Lupta pentru pozițiile secundare este intensă, mexicanul Sergio Perez (Red Bull) ocupând locul al doilea cu 223 de puncte, urmat îndeaproape de britanicul Lewis Hamilton (Mercedes) cu 194 de puncte.

În clasamentul constructorilor, Red Bull se află într-o poziție incontestabilă, având 630 de puncte și fiind deja desemnată câștigătoare a titlului. Mercedes se află pe locul al doilea cu 314 puncte, în timp ce Ferrari ocupă poziția a treia cu 288 de puncte.

Aceste rezultate subliniază o ediție de excepție pentru Red Bull și pentru pilotul lor de frunte, Max Verstappen, care continuă să își lase amprenta în lumea Formulei 1.

Știrea inițială:
Într-o zi plină de acțiune și emoție la Qatar Grand Prix, Max Verstappen a fost încoronat campion mondial în Formula 1 pentru a treia oară, după ce a terminat pe locul al doilea în cursa Sprint. Cu această realizare, Verstappen se alătură unor nume legendare precum Jack Brabham, Jackie Stewart, Niki Lauda, Nelson Piquet și Ayrton Senna, toți având trei titluri mondiale.

În timp ce Verstappen sărbătorea victoria sa istorică, Oscar Piastri, pilotul echipei McLaren, a obținut prima sa victorie în Formula 1, câștigând cursa Sprint. Despre această victorie, Piastri a declarat: „Sunt foarte fericit, a fost o cursă foarte stresantă… dar cred că am făcut o treabă foarte bună. O primă victorie în Sprint sună destul de cool.”

Lando Norris, coechipierul lui Piastri la McLaren, a fost de asemenea în centrul atenției, având cuvinte de laudă pentru Piastri și remarcând că victoria acestuia a venit mai devreme decât a sa în Formula 1.

În timp ce Verstappen și Piastri erau în centrul atenției, Lewis Hamilton a avut și el o performanță notabilă, reușind să avanseze pe locul al cincilea, după ce a depășit piloții Ferrari, Charles Leclerc și Carlos Sainz.

În ciuda succesului său, victoria lui Piastri a fost umbrită de încoronarea lui Verstappen ca triplu campion mondial. Cu toate acestea, echipa McLaren l-a felicitat pe tânărul pilot pentru performanța sa excepțională.

Cursa a avut și momente tensionate, cu mai mulți piloți neputând să termine cursa. Sergio Perez (Red Bull), Esteban Ocon (Alpine) și Nico Hulkenberg (Haas) au fost implicați într-un incident care va fi analizat de comisarii de cursă.

Rezultatele complete ale cursei Sprint includ victoria lui Oscar Piastri, urmat de Max Verstappen și Lando Norris completând podiumul. Alți piloți notabili care au terminat în top 10: George Russell (Mercedes) pe locul al patrulea și Lewis Hamilton (Mercedes) pe locul al cincilea.