Michael Douglas într-un serial de epocă pe Apple TV+

Getting your Trinity Audio player ready...

Platforma Apple TV+ a lansat un nou serial în opt părți intitulat „Franklin”, avându-l în rolul principal pe Michael Douglas. Serialul este bazat pe cartea istoricului Stacy Schiff din 2005, „A Great Improvisation: Franklin, France and the Birth of America”, și prezintă povestea negocierilor neoficiale desfășurate pe parcursul a opt ani de către Benjamin Franklin, în vârstă de 70 de ani, cu elita franceză începând din 1776.

În această perioadă critică, când America suferă pierderi semnificative în războiul revoluționar, Franklin pleacă la Paris sperând că rivalitatea de lungă durată dintre francezi și englezi îl va ajuta să obțină sprijin financiar și militar pentru luptătorii după independență. În această misiune, Franklin este însoțit de nepotul său adolescent, Temple (interpretat de Noah Jupe), nu de fiul său William, care era cunoscut ca loialist.

Povestea serialului urmărește cum Temple învață despre diplomație, modă și chiar despre viața libertină sub îndrumarea Marchizului de Lafayette (jucat de Théodore Pellerin), viitor erou al revoluțiilor americane și franceze și personaj celebru în musicalul „Hamilton” al lui Lin-Manuel Miranda.

Totuși, pentru spectator, misiunea lui Franklin pare să se rezume la o serie de întâlniri, unele mai clandestine decât altele, dar majoritatea având loc în castele aproape identice, cu miniștri francezi și bogați greu de deosebit. Personaje cheie cum ar fi ministrul de externe, Comte de Vergennes (interpretat de Thibault de Montalembert), și comerciantul bogat Chaumont (interpretat de Olivier Claverie), care decide să finanțeze independența SUA pentru oportunitățile comerciale ce ar rezulta, sunt adesea umbrite de personaje secundare.

Serialul „Franklin” suferă de aceeași senzație ușor apăsătoare de importanță morală care a marcat și alte producții recente ale Apple despre perioade istorice americane, cum ar fi meticulosul „Manhunt”. De această dată, însă, lipsește chiar și urmărirea unui criminal pentru a menține interesul acțiunii. Michael Douglas este convingător în rolul experimentatului, dar excentricului om de stat și celebritate a secolului al XVIII-lea. Cu toate acestea, serialul pare să se concentreze pe partea mai puțin interesantă a carierei sale remarcabile.

În contextul în care Congresul devine frustrat de lipsa progreselor percepute ale lui Franklin și îl trimite în schimb pe John Adams (interpretat de Eddie Marsan), Franklin, alături de le Comte și Chaumont, este și el împins către margine.

Deși poate că acest serial este mai apreciat în țara sa natală, unde realizările mai imediat interesante și mai bine înțelese ale lui Franklin sunt mai bine cunoscute, rămâne de văzut dacă va reuși să atragă publicul larg și să îndeplinească așteptările de divertisment ale abonaților Apple TV+.