Muzeul Național Cotroceni va fi deschis vizitatorilor pe 24 ianuarie

Muzeul Național Cotroceni anunță că va fi deschis vizitatorilor marți, 24 ianuarie, pentru a oferi iubitorilor de istorie ocazia de a putea aniversa cei 158 de ani de la Unirea Principatelor Române.

În perioada Unirii Principatelor, Palatul domnesc de la Cotroceni a devenit reședința domnitorului Alexandru Ioan-Cuza și de aici au pornit unele dintre cele mai mari reforme ale vremurilor, se menționează într-un comunicat al instituției de cultură.

În cadrul turului, în apartamentele Cuza, vizitatorii vor putea admira expoziția extinsă cu obiecte personale ce au aparținut familiei Cuza, documente originale, precum și sabia de paradă a domnitorului.

"Sabia i-a fost dăruită domnitorului român de către principele sârb Mihail Obrenovici. Lama poartă inscripția 'Amicus certus in re incerta', mânerul îl înfățișează pe Sf. Andrei, la picioarele căruia se află un leu și un vultur, simbolizând Serbia și România, luptându-se cu un șarpe, simbolizând Imperiul Otoman. Teaca, terminată printr-un cap de leu, este împodobită cu sute de diamante și smaralde. Pe ea apar monogramele lui Alexandru Ioan-Cuza și Mihail Obrenovici", au mai precizat reprezentanții muzeului.