Lansarea unei misiuni NASA cu echipaj uman către Stația Spațială Internațională (ISS), menită să repatrieze doi astronauți americani blocați în spațiu de nouă luni, a fost amânată din motive tehnice, a anunțat agenția spațială americană.
Problemă tehnică cu sistemul hidraulic al brațului de prindere
Misiunea trebuia să decoleze miercuri, la ora 19:48 (ora locală, 23:48 GMT), de la Cape Canaveral, Florida, însă a fost anulată cu 45 de minute înainte de lansare, după ce inginerii NASA au identificat o defecțiune la sistemul hidraulic al brațului de prindere.
„Pe măsură ce am efectuat fiecare dintre verificările premergătoare lansării, am observat o problemă la sistemul hidraulic al brațului de prindere”, a explicat NASA, subliniind că racheta și capsula Crew Dragon nu au avut alte probleme tehnice.
O nouă dată de lansare nu a fost încă stabilită, dar noi ferestre de lansare sunt disponibile joi și vineri.
Doi astronauți blocați în spațiu de nouă luni
Unul dintre obiectivele acestei misiuni este întoarcerea pe Pământ a astronauților Butch Wilmore și Suni Williams, care au fost inițial trimiși pe ISS într-o misiune de opt zile la bordul navei Boeing Starliner, în iunie anul trecut. Defecțiunile tehnice ale capsulei au împiedicat întoarcerea lor, prelungindu-le șederea pe ISS.
Această situație a generat tensiuni politice, președintele Donald Trump și omul de afaceri Elon Musk acuzând fosta administrație Biden că i-a abandonat intenționat în spațiu. Musk, însărcinat de NASA să coordoneze repatrierea lor, a declarat recent că „i-ar fi putut salva mult mai devreme”, fără a detalia metodele prin care ar fi făcut acest lucru.
Echipajul misiunii Crew-10 și planul de rotație pe ISS
Noua misiune Crew-10, amânată acum, are la bord un echipaj format din doi astronauți americani, un astronaut japonez și un cosmonaut rus:
• Anne McClain (NASA)
• Nichole Ayers (NASA)
• Takuya Onishi (Japonia)
• Kirill Peskov (Rusia)
Aceștia urmează să înlocuiască echipajul precedent de pe ISS, într-o rotație obișnuită a echipajului. După câteva zile de transfer, Butch Wilmore și Suni Williams vor reveni pe Pământ alături de Nick Hague și Alexander Gorbunov.
Colaborare NASA-Roscosmos, în ciuda războiului din Ucraina
În ciuda conflictului dintre Statele Unite și Rusia, cele două țări continuă cooperarea în sectorul spațial. NASA și Roscosmos au menținut acordurile privind rotațiile echipajelor pe ISS, utilizând atât rachetele SpaceX, cât și capsulele rusești Soyuz.
Cea mai lungă ședere în spațiu rămâne recordul lui Frank Rubio
Chiar dacă Butch Wilmore și Suni Williams se află de nouă luni pe ISS, ei nu au depășit recordul de 371 de zile, stabilit în 2023 de astronautul american Frank Rubio, al cărui zbor a fost prelungit din cauza unei defecțiuni la capsula rusească Soyuz.
Într-o declarație recentă, Butch Wilmore a spus că misiunea sa extinsă a demonstrat importanța antrenamentului riguros al astronauților, menționând că „am fost pregătiți pentru toate eventualitățile și situațiile neprevăzute”.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.