Opera „Fidelio“ se reia la Opera Naţională Bucureşti

Duminică, 14 Mai, se va relua la Opera Naţională Bucureşti, „Fidelio“, singura operă a lui Beethoven, în regia nonconformistă a lui Graham Vick. Premiera producţiei a avut loc la finalul stagiunii trecute, iar această unică reluare o aduce din nou pe scena lirică bucureşteană pe mezzosoprana Asineta Răducan.

După 11 ani de muncă pentru a termina de compus singura sa operă, „Fidelio”, Ludwig van Beethoven a găsit forma perfectă prin care personajele puternice ale lui Jean-Nicolas Bouilly să-şi exprime sentimentele despre dragoste şi dreptate. Pentru montarea operei la Bucureşti – în premieră absolută – regizorul Graham Vick, a cărui precedentă montare a operei „Fidelio” a avut loc în urmă cu 15 ani, a plasat subiectul într-un spaţiu atemporal, în relaţie mai apropiată cu realitatea contemporană, într-un spectacol eliberat de regulile teatrului clasic

Dirijorul Christian Mandeal va spune povestea muzicală a Leonorei, o tânără care se travesteşte în bărbat şi se angajează ca gardian la o închisoare, sub numele Fidelio, pentru a-l salva pe Florestan (Marius Vlad Budoiu), soţul ei închis pe nedrept de către sinistrul Don Pizzaro (Valentin Vasiliu). O poveste despre întuneric şi lumină, despre politică şi represiune, în care fiecare generaţie de spectatori se va regăsi până la nivelul experienţelor personale.