Organizația Mondială a Sănătății îngrijorată de evacuarea spitalului al-Quds din Gaza

Getting your Trinity Audio player ready...

În contextul conflictului dintre Israel și Hamas, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a exprimat îngrijorări profunde cu privire la raportul Crucii Roșii Palestiniene, care a primit avertismente de la autoritățile israeliene pentru a evacua imediat spitalul al-Quds din Fâșia Gaza. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat pe platforma X (fostul Twitter) că „este imposibil să evacuezi spitale pline de pacienți fără a le pune viața în pericol”.

Crucea Roșie Palestiniană a menționat anterior că „de dimineață, au avut loc raiduri la 50 de metri distanță de spital”. Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a vizitat punctul de trecere a frontierei Rafah în acest week-end și a afirmat că CPI are „investigații active în curs” în legătură cu crimele presupuse comise în Israel, Gaza și Cisiordania.

Organizația non-guvernamentală „Save the Children” a cerut un armistițiu, având în vedere rapoartele privind uciderea a peste 3.200 de copii în Gaza de către armata israeliană în ultimele săptămâni. Organizația a subliniat că numărul copiilor raportați ca fiind uciși în Gaza în ultimele trei săptămâni a depășit numărul copiilor uciși în zonele de conflict din întreaga lume din 2019.

Într-o declarație video, Crucea Roșie Palestiniană a afirmat că nu are mijloacele necesare pentru a evacua spitalul al-Quds din Gaza. „Avem peste 400 de pacienți care se află în spital, mulți dintre ei fiind în unitatea de terapie intensivă. Evacuarea lor înseamnă uciderea lor. De aceea refuzăm ordinul de evacuare”, a declarat un reprezentant al organizației.