Președintelui Iranian Ebrahim Raisi a murit în urma prăbușirii elicopterului în care se afla

Getting your Trinity Audio player ready...

Presa iraniană și oficialii guvernamentali au confirmat luni dimineață decesul președintelui iranian Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, și al ministrului de externe Hossein Amir-Abdollahian, în urma prăbușirii unui elicopter în provincia montană Azerbaidjanul de Est.

Președintele iranian Ebrahim Raisi, un lider conservator văzut ca un potențial succesor al liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a murit într-un accident de elicopter în zona muntoasă din apropierea graniței cu Azerbaidjanul, conform declarațiilor oficialilor și mass-mediei de stat. Epava carbonizată a elicopterului a fost găsită luni dimineața devreme, după o căutare intensă pe timp de noapte în condiții de viscol.

„Odată cu descoperirea locului prăbușirii, niciun semn de viață nu a fost detectat printre pasagerii elicopterului,” a declarat șeful Semilunii Roșii din Iran, Pirhossein Kolivand. Elicopterul Bell 212, fabricat în SUA, s-a izbit de un vârf de munte, deși nu a fost oferit niciun detaliu oficial privind cauza prăbușirii.

Moartea lui Raisi a fost confirmată ulterior de vicepreședintele Mohsen Mansouri printr-o declarație pe rețelele sociale și la televiziunea de stat. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a încercat să liniștească populația afirmând că nu va exista nicio perturbare în afacerile de stat.

Casa Albă a declarat că președintele american Joe Biden a fost informat cu privire la rapoartele despre accident, iar China și-a exprimat profund îngrijorarea. Uniunea Europeană a oferit de urgență tehnologie de cartografiere prin satelit pentru a ajuta în operațiunile de salvare.

Decesul lui Ebrahim Raisi survine într-un moment de disensiuni tot mai mari în Iran din cauza crizelor politice, sociale și economice. Liderii clericali ai Iranului se confruntă cu presiuni internaționale în legătură cu programul nuclear contestat și cu legăturile militare tot mai adânci cu Rusia în timpul războiului din Ucraina.

De asemenea, prăbușirea elicopterului a avut loc la scurt timp după un atac al aliatului Iranului, Hamas, asupra Israelului, ceea ce a declanșat o serie de conflicte sângeroase în Orientul Mijlociu.

Raisi, ales președinte în 2021, a fost un susținător al înăspririi legilor privind moralitatea și a supravegheat o represiune sângeroasă a protestelor antiguvernamentale. Moartea sa lasă un gol semnificativ în conducerea țării, iar viitorul politic rămâne incert. Raisi era considerat un candidat puternic pentru succesiunea ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem din 1989.