Profesorul de vioară, între filarmonică şi favelă

Din 19 august 2016, Transilvania Film aduce pe marile ecrane din România Tudo que Aprendemos Juntos / Profesorul de vioară, cel mai recent film al regizorului brazilian Sergio Machado. Câştigător al Premiului publicului la Festivalul de Film Sao Paolo, 2015, şi unul dintre cele mai apreciate filme de la TIFF 2016, proiectat în Piaţa Unirii din Cluj, în faţa a peste 2500 de spectatori, Tudo que Aprendemos Juntos / Profesorul de vioară spune povestea unui violonist care ajunge să se cunoască pe sine abia după ce începe să predea vioară copiilor din Heliopolis, cea mai mare favelă din Sao Paolo.

Povestea filmului este inspirată din istoria reală a institutului Baccarelli, o organizaţie non-profit din Sao Paolo care oferă cursuri de muzică gratuite pentru tinerii din zonele defavorizate. "Când am început să lucrăm la scenariu, am făcut tot posibilul să intrăm cât mai adânc in istoria din spatele institutului Baccarelli. Nu am vreo iluzie că filmul ăsta, sau oricare altul, poate schimba realitatea unei ţări, însă cred că poate deschide calea spre un dialog despre rolul artelor în dezvoltarea tinerilor cetăţeni.", spune regizorul care, în ciuda "lipsei de talent muzical", s-a înscris la cursuri de violoncel în cadrul institutului pentru a putea fi mai aproape de studenţi şi a-i înţelege mai bine.

După ce pierde un post în prestigioasa orchestră simfonică din Sao Paolo, Laerte, un violonist talentat, se întreţine dând lecţii de muzică adolescenţilor dintr-o şcoală publică din Heliopolis, cea mai mare favelă din Brazilia. Calea sa e plină de obstacole, dar puterea muzicii şi prietenia ce se înfiripă între profesor şi elevii săi vor deschide uşi într-o nouă lume.