Rafah: 500 de persoane așteaptă să treacă în Egipt. Niciun român

Getting your Trinity Audio player ready...

Punctul de trecere a frontierei Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Arabă Egipt, a fost deschis miercuri, permițând tranzitul pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza. Autoritatea Generală pentru Puncte de Trecere și Frontiere din Gaza a publicat o listă cu sute de nume ale cetățenilor străini care ar trebui să poată pleca, incluzând iordanieni, austrieci, japonezi, bulgari, indonezieni, australieni și britanici. Nu există niciun cetățean român pe această listă.

Aproximativ 500 de persoane așteaptă la punctul de trecere să treacă în Egipt, iar corespondentul BBC a relatat că cinci ofițeri de control al pașapoartelor de pe partea palestiniană vor procesa mai întâi aproximativ 88 de persoane cu răni grave. Aproximativ 7.000 de persoane cu dublă cetățenie sunt înregistrate în Gaza. Agențiile de presă Reuters și AFP au confirmat că primele ambulanțe care transportă răniți din Gaza au intrat în Egipt prin punctul de trecere Rafah.

Ministerul român al Afacerilor Externe a informat că peste 240 de cetățeni români din Gaza au solicitat sprijin pentru a părăsi regiunea. Punctul de trecere Rafah a fost deschis pentru scurt timp doar de câteva ori pentru a permite intrarea ajutoarelor umanitare.

Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a menționat că este „probabil” ca punctul de trecere Rafah să se deschidă astăzi pentru un prim grup de cetățeni străini și a subliniat importanța ajutorului umanitar care trebuie să ajungă în Gaza cât mai repede posibil.