Republica Moldova suspendă licența unor posturi TV și blochează site-uri proruse

Getting your Trinity Audio player ready...

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, condus de Alexandru Musteață, a propus Comisiei pentru Situații Excepționale suspendarea temporară a licenței pentru șase posturi de televiziune controlate de oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, printre care se numără și Publika TV. De asemenea, s-a solicitat blocarea a 31 de portaluri web, dintre care 21, inclusiv site-ul agenției oficiale de presă ruse TASS, sunt gestionate direct de Moscova.

Această măsură vine în contextul stării de urgență declarate în Republica Moldova din cauza conflictului din Ucraina. Premierul Dorin Recean a confirmat că posturile TV vizate ar avea interese externe care vizează destabilizarea Republicii Moldova. Posturile de televiziune afectate sunt Orizont TV, ITV, Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3. Acestea au fost acuzate de promovarea unor narative manipulatoare care generează instabilitate în regiune, în special în vecinătatea Ucrainei, NATO și UE.

Alexandru Musteață a subliniat că activitatea acestor posturi TV se desfășoară cu încălcări ale legislației și reprezintă un pericol pentru securitatea informațională a țării. De asemenea, a indicat că există informații privind finanțarea ilegală a posturilor TV Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3, deținute de Plahotniuc, în colaborare cu Ilan Șor.

În plus, SIS a anunțat blocarea a 31 de site-uri din Moldova, dintre care 21 sunt gestionate direct de Federația Rusă. Această decizie a fost luată pentru a proteja spațiul informațional al Republicii Moldova de influențele externe și de campaniile de dezinformare.

La sfârșitul anului trecut, Comisia pentru Situații Excepționale din Republica Moldova a suspendat activitatea mai multor posturi TV, inclusiv Primul în Moldova, din cauza raportărilor tendențioase și manipulative privind evenimentele din țară și conflictul din Ucraina.