Sonor 64, dedicat victimelor tragediei din Colectiv

Teatrul Naţional Radiofonic, în parteneriat cu Teatrul LUNI de la Green Hours, prezintă luni, 30 octombrie 2017, ora 19:00, audiţia cu public a spectacolului sonor 64, la sediul din Calea Victoriei, numărul 120. Premiera este semnată de Ilinca Stihi – scenariul şi regia artistică.

Artist de teatru şi radio recunoscut la noi şi în mediile internaţionale, multi-premiată la festivaluri de gen din străinătate şi din ţară, pentru această nouă creaţie a sa, Ilinca Stihi se inspiră din drama de la Clubul Colectiv – 30 octombrie 2015.

Titlul spectacolului indică numărul celor şaizeci şi patru de victime decedate într-un accident despre care autorităţile, la doi ani de la cele petrecute, nu au făcut publice rezultatele cercetărilor (chiar parţiale…), nu au stabilit responsabilităţile celor implicaţi în dezastru, nu au clarificat şi reglementat definitiv criteriile de funcţionare a spaţiilor în care se desfăşoară evenimente similare celui menţionat.

Artist sensibil şi atent la realităţile vieţii sociale – dar, nu numai, Ilinca Stihi combină fragmente din viaţa unor personaje imaginare cu mărturiiile celor de la faţa locului, în teribilul accident; astfel, capătă relief destine omeneşti care se întretaie într-un eveniment absurd şi necruţător. Fără a fi explicit formulate, din aceste scurte scene se nasc întrebări despre compasiune şi implicare, despre libertate şi responsabilitate, despre moralitate în viaţa publică şi particulară.