SUA a aprobat sprijinul militar pentru Ucraina

Getting your Trinity Audio player ready...

Camera Reprezentanților din SUA a votat în favoarea acordării unui pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 60,8 miliarde de dolari (aproximativ 49 de miliarde de lire sterline), marcând un moment crucial pentru Ucraina, care se confruntă cu dificultăți majore în lupta împotriva invaziei rusești. Rezultatul final al votului a fost de 311 pentru și 112 împotrivă.

Decizia vine în urma respingerii unei serii de amendamente menite să dilueze sau să blocheze proiectul de lege pentru finanțarea Ucrainei. Toate aceste amendamente au fost respinse, Camera Reprezentanților consolidând astfel angajamentul SUA de a sprijini Ucraina în acest conflict. Senatul american este așteptat să aprobe măsura în zilele următoare, înainte ca aceasta să fie semnată și transformată în lege de către președintele Joe Biden.

Oficiali americani au declarat că unele dintre munițiile incluse în pachet ar putea ajunge în Ucraina în decurs de o săptămână.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a reacționat imediat după votul Camerei Reprezentanților, exprimându-și recunoștința pe platforma X. El a scris: „Sunt recunoscător Camerei Reprezentanților din Statele Unite, ambelor partide și personal președintelui Mike Johnson pentru decizia care menține istoria pe drumul cel bun. Democrația și libertatea vor avea întotdeauna o semnificație globală și nu vor eșua niciodată atâta timp cât America ajută la protejarea acestora. Proiectul de lege vital pentru ajutorul SUA, adoptat astăzi de Camera, va împiedica războiul să se extindă, va salva mii și mii de vieți și va ajuta ambele noastre națiuni să devină mai puternice. O pace justă și securitatea pot fi atinse doar prin forță. Sperăm că proiectele de lege vor fi sprijinite în Senat și trimise la biroul președintelui Biden. Mulțumesc, America!”