Teodora Enache, la festivalul internațional în aer liber „Brussels Jazz Weekend”

Teodora Enache este invitata Institutului Cultural Român din Bruxelles la Festivalul internațional Brussels Jazz Weekend, desfășurat în perioada 24-26 mai 2019, prilej cu care renumita artistă va lansa albumul All About Joy în Belgia. Concertul va avea loc în data de 26 mai, de la 19:00 la 20:00, pe scena amplasată în Place du Luxembourg, în fața Parlamentului European din Bruxelles.

Teodora Enache va urca pe scenă alături de Călin Grigoriu (muzician, chitară clasică & electrică, aranjor și compozitor, România) și Mohamed Mohamed Omar – „Twaba” (master percuționist, multi-instrumentalist, profesor de muzică și aranjor, Tanzania).

Teodora Enache este un artist liber. Liber de formă, de convenții, chiar și de sursa de inspirație, care este din ce în ce mai variată. Vocea ei profundă transcende genurile muzicale, ducând publicul într-o călătorie, de la profunzimea muzicii tradiționale românești la improvizația jazzului, de la blues pur și înapoi la rădăcini, la acele bătăi și sunete africane. Un capitol definitoriu al carierei sale a fost colaborarea cu Johnny Răducanu – seniorul jazz-ului românesc și mentorul său. „Teodora cântă pentru viață și moarte”, afirma Johnny Răducanu, muzician de jazz și compozitor, considerat părintele jazz-ului românesc.

„Pentru mine, muzica devine ritualică. Adun muzicieni din toată lumea, ne întâlnim ca să ne cântăm rădăcinile și să descoperim că muzica are darul de a trece peste toate barierele etnice, geografice, culturale și de a ne duce în acea zonă unde cu toții suntem UNUL: în RĂDĂCINA NOASTRĂ COMUNĂ, iar acolo găsim bucuria pură, ca un cristal cu mii de fațete. Acolo găsim UNITATE, PACE și IUBIRE’’, a declarat Teodora Enache pentru ICR Bruxelles.

„All About Joy” este suma tuturor emoțiilor dobândite în călătoria pe care o face în căutarea de suflete. Proiectul conține cântece românești, dar și compoziții proprii – cu o atingere a jazzului clasic, pe care îl iubește atât de pasional. All about Joy este un IMN dedicat Vieții și Unității. Avându-i ca invitați, la percuție, pe Mohamed Mohamed Omar și, la chitară, pe Călin Grigoriu, Teodora explorează o zonă nouă, în care muzica africană se împletește cu muzica tradițională românească, rămânându-ne în suflet și în gând ritmurile și armoniile specifice jazzului.

Călin Grigoriu a studiat muzica la Conservatorul din București, la clasa de chitară a profesorului Ion Mihăescu, unde își descoperă pasiunea pentru muzica de cameră. Pregătirea intensivă în acest domeniu l-a ajutat mai târziu în compoziție, orchestrație și i-a deschis calea către noi orizonturi muzicale. În 2008, a intrat în proiectul Mozart Rocks, ocazie de a-și perfecționa scriitura de orchestră. În septembrie 2017, a fost invitat de Teodora Enache în proiectul „The Prophet”, alături de Joca Perpignian, Manu Koch, Aplostolos Sideris, AC Leonte și Alex Arcuș.

Mohamed Mohamed Omar – „Twaba” cântă la o serie de instrumente tradiționale, în special cele tipice Africii de Est. Datorită talentului său remarcabil, Twaba a făcut parte din numeroase producții, a vizitat mai mult de 15 țări din Africa, Europa și Asia unde a concertat alături de nume precum U2, Yousu N’dour, Yvonne Mwale și Oliver Mtukudzi. Din 2014, el este în turneu în Europa cu Yvonne Mwale și trupa ei.

Brussels Jazz Weekend rămâne unul dintre cele mai mari festivaluri de gen din Belgia. Ediția de anul acesta va găzdui sute de artişti care vor susține peste 100 de concerte live, desfășurate în 50 de locaţii diferite din Bruxelles, în spații convenționale sau în principalele pieţe ale oraşului. Bruxelles devine capitala europeană a jazz-ului și va fi conectat, pentru trei zile consecutive, la ritmurile particulare ale jazz-ului, blues-ului, funk-ului, swing-ului și ritmurilor alternative.