„Tosca”, într-o nouă punere în scenă la ONB

Opera Naţională Bucureşti prezintă sâmbătă, 30 martie 2019, şi duminică, 31 martie 2019, premiera spectacolului „Tosca” de Giacomo Puccini. Regia, decorul, costumele şi light design-ul poartă semnătura lui Mario De Carlo.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Naţionale Bucureşti va fi pregătit de către Daniel Jinga, iar corul de copii de către Smaranda Morgovan. Asistenţi de regie Claudia Machedon şi Paula Gherghe.

Pentru premiera de pe scena Operei Naţionale Bucureşti, regizorul Mario De Carlo a pregătit o punere în scenă ambiţioasă, după cum însuşi declară:

Tosca este cea mai tragică operă a lui Puccini. Covârşitoarea sa teatralitate se regăseşte în totalitatepe scenă, în situaţii şi în muzică. Un regizor sensibil are cu Tosca o sarcină uşoară: trebuie să închidă ochii şi… să se lase purtat. Puccini nu e un compozitor asociat verismului, dar e indubitabil că în „Tosca” autorul insistă pe detalii realiste şi că este în căutare de efecte scenice în nuanţe puternice. Tocmai exacerbarea aspectelor de cruzime şi morbiditate constituie un trait d’union cu coduri reprezetantive ale unui teatru care pleacă din trucurile lui Seneca şi, de-a lungul execuţiei în scena Teatrului Elisabetan, ajunge până la râurile de sânge specifice teatrului Grand Guignol. Toţi trei protagoniştii mor, şi au parte de o moarte violentă. Suntem la ani lumină depărtare de morţile languroase ale eroilor şi eroinelor din melodrame„.