O tragedie de proporții a lovit orașul Kočani, Macedonia de Nord, sâmbătă noaptea, când un incendiu izbucnit într-un club de noapte a provocat moartea a cel puțin 59 de persoane și rănirea altor 155. Printre victime se numără numeroși tineri, iar autoritățile au deschis o anchetă de amploare pentru a stabili cauzele dezastrului.
Scene de coșmar: o singură ieșire pentru sute de oameni
În momentul izbucnirii incendiului, în clubul Pulse se aflau aproximativ 500 de persoane, venite să urmărească un concert al trupei de hip-hop DNK, una dintre cele mai populare din țară.
Marija Taseva, o tânără de 19 ani, era acolo alături de sora sa când totul s-a transformat într-un coșmar.
“Toată lumea a început să țipe și să strige: «Ieșiți, ieșiți!»” a povestit ea pentru Reuters. Încercând să scape din infern, Marija a fost călcată în picioare de cei care se înghesuiau spre singura ieșire disponibilă.
“Nu știu cum, dar am ajuns la pământ. Nu mă puteam ridica și, în acel moment, oamenii au început să mă calce,” își amintește ea.
Tânăra a reușit să se salveze, dar sora ei nu a avut același noroc. “Sora mea a murit. Eu am supraviețuit, dar ea nu.”
Cauza incendiului: artificii și materiale inflamabile
Incendiul a izbucnit în jurul orei 02:30 (01:30 GMT) duminică dimineață, când scânteile provenite de la artificii au atins tavanul, care era realizat din materiale extrem de inflamabile, a explicat ministrul de interne Pance Toskovski.
Localnicii au descris clubul ca fiind un „nightclub improvizat”, care funcționa ilegal într-o clădire ce fusese, anterior, un depozit de covoare. Clubul nu avea licență de funcționare, iar anchetatorii încearcă să stabilească dacă autoritățile locale au închis ochii la această situație din cauza corupției și a mitei.
Investigații și primele arestări
Poliția a reținut 15 persoane și continuă investigațiile pentru a determina cine este responsabil pentru această tragedie.
“Există suspiciuni de corupție și mită legate de acest incendiu,” a declarat ministrul de interne.
Inspecțiile realizate duminică au relevat numeroase deficiențe în ceea ce privește sistemele de iluminare de urgență și stingere a incendiilor, a anunțat Biljana Arsovska, purtătoarea de cuvânt a Parchetului.
Majoritatea victimelor au murit în busculada creată de panică
Potrivit medicilor de la spitalul din Kočani, majoritatea victimelor nu au murit din cauza flăcărilor, ci din cauza busculadei uriașe create în momentul în care oamenii au încercat să iasă.
“Cei mai mulți au suferit leziuni fatale în urma îmbulzelii disperate spre ieșire,” a declarat Kristina Serafimovska, directoarea spitalului.
De asemenea, 70 dintre pacienți au arsuri grave și intoxicație cu monoxid de carbon, iar cei mai răniți au fost transportați la spitale din Bulgaria, Grecia, Serbia și Turcia pentru îngrijiri specializate.
“Majoritatea pacienților prezintă arsuri pe mai mult de 18% din suprafața corpului, în special pe cap, gât, torace și membrele superioare,” a explicat Vladislav Gruev, specialist în chirurgie reconstructivă.
Durere și revoltă: „Nu mai am pentru ce trăi”
În fața spitalului, rudele victimelor așteptau cu disperare vești despre cei dragi. Printre ei, Dragi Stojanov, un bărbat care și-a pierdut singurul copil în incendiu.
“Filmați-mă! Lăsați toată Europa să știe! Sunt un om mort, mi-am pierdut totul,” a strigat el în fața reporterilor.
“După această tragedie, ce rost mai are viața mea? Nu mai am pentru ce trăi. Aveam un singur copil și l-am pierdut.”
Red Cross și echipe de voluntari au fost mobilizate pentru a ajuta supraviețuitorii și familiile victimelor.
Reacția autorităților: șapte zile de doliu național și promisiuni de justiție
Președinta Macedoniei de Nord, Gordana Siljanovska-Davkova, a promis că vinovații nu vor rămâne nepedepsiți.
“Nimeni dintre cei responsabili nu ar trebui să scape de lege, de justiție și de pedeapsă. Nimic nu este mai prețios decât o viață omenească, mai ales a unor tineri,” a declarat aceasta.
Guvernul a decretat șapte zile de doliu național și a anunțat că va organiza o ședință de urgență pentru a discuta măsurile ce trebuie luate în urma tragediei.
Incendiul din Kočani este unul dintre cele mai grave dezastre din Macedonia de Nord din ultimele decenii, iar întrebările despre corupție, lipsa siguranței și nepăsarea autorităților rămân fără răspuns, în timp ce zeci de familii își plâng copiii pierduți.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.