‘Turandot” de Puccini @ Opera Naţională Bucureşti

”Turandot”, opera în trei acte de Giacomo Puccini, cu maestrul Tiberiu Soare la pupitrul dirijoral, va fi prezentată astăzi, de la ora 18,30, la Opera Naţională Bucureşti.

Invitații speciali ai serii sunt soprana Dragana Radakovic, în rolul „Turandot” și tenorul Zoran Todorovich – „Calaf”.

Din distribuție mai fac parte Valentin Racoveanu – „Altoum”, „Timur” – Horia Sandu, Crina Zancu – „Liu”, Florin Simionca – „Ping”, Liviu Indricău – „Pang”, Andrei Lazăr – „Pong” şi Dan Indricău – „Mandarinul”.

„Turandot” este o operă în trei acte, compusă de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Adami şi Renato Simoni, după o piesă de Friedrich Schiller, bazată pe un basm persan inclus în colecţia lui Carlo Gozzi „1001 de zile” (secolul al XVIII-lea). Partitura, pe care Puccini a lăsat-o neterminată, a fost finalizată de Franco Alfano.

Opera lui Puccini a devenit de-a lungul timpului cunoscută în întreaga lume pentru „Nessun dorma”, aria celebră din actul final, interpretată de cele mai grele nume de tenori din toate timpurile.

Premiera mondială a avut loc pe 25 aprilie 1926 la Teatro alla Scala din Milano, sub bagheta lui Arturo Toscanini. În timpul concertului inaugural, la un moment dat, dirijorul a întrerupt spectacolul la momentul din partitură până unde compusese Puccini şi a spus: „În acest moment, maestrul a pus jos pana”. După un moment de tăcere în sală, de la balcon s-a auzit: „Viva Puccini!”, urmat de ovaţiile publicului, se arată în comunicatul citat.

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ şi la casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

Următoarea reprezentaţie vor avea loc pe 18 mai.