Ultima melodie Beatles, ‘Now And Then’, va fi lansată săptămâna viitoare”

Getting your Trinity Audio player ready...

La 60 de ani de la debutul Beatlemaniei și cu doi dintre membrii formației acum decedați, inteligența artificială a permis lansarea săptămâna viitoare a ceea ce se promite a fi ultima „melodie nouă” a celor de la Beatles.

Piesa, intitulată „Now And Then,” va fi disponibilă începând de joi, 2 noiembrie, ca parte a unui single alături de „Love Me Do,” primul single Beatles lansat în Anglia în 1962, conform unui anunț făcut joi.

„Now And Then” provine din aceeași serie de demo-uri neînregistrate scrise de regretatul John Lennon, care au fost folosite de foștii săi colegi de trupă pentru a compune cântecele „Free As a Bird” și „Real Love,” lansate în anii ’90.

Paul McCartney, Ringo Starr și George Harrison au lucrat la „Now And Then” în aceleași sesiuni, dar limitările tehnologice au stat în cale.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, regizorul Peter Jackson a eliminat aceste probleme prin „separarea” vocii originale a lui Lennon de pianul folosit în anii ’70 târzii. Vocalele mult mai clare au permis lui McCartney și Starr să încheie piesa anul trecut.

Supraviețuitorii au adus multe îmbunătățiri. Noul single conține chitara înregistrată de Harrison acum aproape trei decenii, o nouă parte de tobe de la Starr, cu basul, pianul și un solo de chitară slide adăugat de McCartney în semn de omagiu pentru Harrison, decedat în 2001. McCartney și Starr au cântat ca backing vocals.

McCartney a adăugat și un aranjament de coarde scris cu ajutorul lui Giles Martin, fiul regretatului producător Beatles, George Martin.

Pe lângă aceasta, au inclus voci de fundal din înregistrările originale Beatles ale pieselor „Here, There and Everywhere,” „Eleanor Rigby” și „Because.”

„Acolo era, vocea lui John, clară ca cristalul,” a declarat McCartney în anunț. „Este destul de emoționant. Și cu toții am cântat pe ea, este o înregistrare autentică Beatles. În 2023, să lucrezi încă la muzica Beatles și să te pregătești să lansezi o melodie nouă pe care publicul nu a auzit-o, cred că este un lucru destul de entuziasmant.”

Olivia Harrison, văduva lui George, a spus că în anii ’90 soțul ei considera că problemele tehnice fac imposibilă lansarea unei melodii care să îndeplinească standardele formației. Cu aceste îmbunătățiri, „ar fi participat cu toată inima” alături de Paul și Ringo pentru a finaliza piesa acum, dacă ar fi fost în viață, a adăugat ea.

Miercuri viitoare, în ziua de dinaintea lansării melodiei, va fi făcut public un film de 12 minute care povestește despre noua înregistrare.

„Aceasta este ultima melodie în care îi veți auzi pe cei patru membri Beatles: John, Paul, George și Ringo,” a declarat Ringo Starr într-un interviu recent pentru Associated Press.