×

Zelenski: „Nu trebuie să avem încredere în Putin”

Zelenski: „Nu trebuie să avem încredere în Putin”

Negocieri de pace pentru Ucraina: Zelenski avertizează asupra promisiunilor lui Putin, în timp ce NATO și SUA își clarifică pozițiile

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat liderii mondiali să nu se lase înșelați de declarațiile lui Vladimir Putin privind dorința de a pune capăt războiului.

Această declarație vine după ce Kremlinul a confirmat că Ucraina va fi „desigur” implicată în orice negociere de pace, deși multe discuții par să aibă loc între Rusia și SUA, pe un „canal bilateral ruso-american”.

Apelul telefonic dintre Donald Trump și Vladimir Putin, desfășurat miercuri, a fost urmat de anunțul lui Trump conform căruia negocierile pentru sfârșitul războiului vor începe imediat.

Totuși, NATO și oficialii americani au subliniat că orice acord va conține elemente pe care nici Moscova, nici Kievul nu și le doresc, ceea ce sugerează că negocierile vor fi complexe și tensionate.

Trump: „Există o bună posibilitate de a pune capăt acestui război”

Într-o conferință de presă, Trump a declarat că discuțiile dintre SUA, Rusia și Ucraina ar putea duce la o încheiere rapidă a războiului, dar nu a oferit detalii concrete despre condițiile unui posibil acord.

De partea sa, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a afirmat că Putin nu trebuie să fie lăsat să „pună mâna pe niciun kilometru pătrat în plus” din teritoriul ucrainean, sugerând că Alianța Nord-Atlantică nu va permite Rusiei să câștige prin forță.

În același timp, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat că NATO trebuie să-și sporească cheltuielile de apărare și să fie pregătită pentru orice scenariu, inclusiv prin consolidarea „letalității” alianței.

Reacția Rusiei: Presa de stat consideră că Putin a obținut o victorie

În mass-media rusă, apelul dintre Trump și Putin a fost privit ca o schimbare majoră în politica americană față de Ucraina.

• Deputatul rus Oleg Morozov, citat de postul de stat Rossiya TV, a spus că „nu-și amintește o altă zi recentă care să fi schimbat atât de mult starea de spirit a Rusiei”.

• Postul Rossiya 1 a sugerat că Ucraina este acum la mila Rusiei și că nu există garanții reale de securitate pentru Kiev.

• Tabloidul Komsomolskaia Pravda a titrat: „Trump a semnat sentința de moarte pentru Zelenski”, indicând speranțele Moscovei că Washingtonul își va reduce sprijinul pentru Ucraina.

NATO și SUA: Ucraina nu va deveni membră a alianței în viitorul apropiat

O declarație importantă a fost făcută de secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, care a reafirmat că aderarea Ucrainei la NATO nu este o soluție realistă în cadrul negocierilor cu Rusia.

Zelenski a reacționat rapid, susținând că NATO ar trebui să accepte Ucraina, deoarece ar fi „cea mai rentabilă opțiune” pentru partenerii occidentali.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a clarificat ulterior că Ucraina va primi sprijin militar și financiar din partea alianței, dar că aderarea nu a fost niciodată o condiție a negocierilor de pace cu Rusia.

Negocieri tensionate și un viitor incert pentru Ucraina

Deși Donald Trump promovează o soluție diplomatică rapidă, rămân multe întrebări fără răspuns:

• Va accepta Rusia să facă concesii?

• Cum va fi reprezentată Ucraina în negocierile ruso-americane?

• Va menține SUA sprijinul militar pentru Kiev în timpul negocierilor?

Cu pozițiile divergențe dintre SUA, NATO, Rusia și Ucraina, este clar că sfârșitul războiului nu este încă aproape, iar orice acord va fi o provocare diplomatică majoră.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura