Zilele Filmului Cubanez

Ambasada Republicii Cuba în România şi Institutul Cervantes din Bucureşti organizează în zilele de 8, 9 şi10 iunie 2017 la sediul Institutului Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38) Zilele Filmului Cubanez. Cele trei filme alese pentru această ocazie vor rula, în versiune originală, cu subtitrare în limba engleză.

8 iunie 2017, ora 19.00:

Conducta (Corecţie) (regia: Ernesto Daranas, Cuba, 2012, 108 minute);

Filmul  regizorului  Ernesto Daranas povesteşte istoria unui băiat de 11 ani, Chala, care antrenează cîini de lupte într-un cartier din Havana unde trăieşte împreună cu mama lui, dependentă de droguri. Relaţia lui privilegiată cu o profesoară de vocaţie, Carmela, se întrerupe brusc cînd acesta se îmbolnăveşte, iar Chala e trimis la şcoala de corecţie de noua profesoară. Filmul a primit mai multe premii internaţionale: Premiul Goya pentru cel mai bun film hispanoamerican, 2015; Premiul ACE pentru cea mai bună actriţă (Alina Rodríguez).

9 iunie 2017, ora 19.00:

José Martí- El Ojo del Canario (regia:Fernando Pérez, Cuba, 2010, 120 minute);

Filmul semnat de Fernando Pérez este istoria primilor16 ani din viaţa unuia dintre cei mai importanţi scriitori şi intelectuali cubanezi: José Martí. Reluând copilăria şi primii ani ai adolescenţei unui personaj devenit apoi un mit, filmul – lipsit de grandilocvenţă şi tuşe prea apăsate – este, de fapt, povestea unei deveniri. Familia Martí şi cunoscuţii lor, părinţii viitorului scriitor (mama sacrificată şi figura paternă constrângătoare) sunt personajele unui film bine ancorat în istorie care a iscat destule controverse. A primit Premiul Ariel pentru cel mai bun film hispanoamerican  în 2011 şi Premiul „Colón de Plata“  pentru regie, la cel de-al  XXXVI Festival de Cinema Hispanoamerican de la Huelva, Spania, 2010.

10 iunie 2017, ora 19.00:

El premio flaco (Premiul de consolare) (Juan Carlos Cremata, 2009, 104 minute)

Scenariul lui Juan Carlos Cremata, după piesa de teatru omonimă de Héctor Quintero, este o poveste antologică în dramaturgia cubaneză a anilor ’60: Iluminada, o fată săracă dintr-un cartier  umil, descoperă un bilet câștigător înăuntrul unui săpun marca Rina, prin care i se oferă o casă nouă. Ea vrea însă să-i ajute pe cei săraci şi îşi împarte toate bunurile. Filmul a primit Premiul Uniunii Ziariştilor din Cuba, la cel de-al 31-lea Festival Internaţional al Noului Cinema Latinoamerican, Havana, Cuba, 2009.

Intrarea libera, numar limitat de locuri. Va rugam rezervati loc printr-un mesaj pe adresa cultbuc@cervantes.es