Activitatea militară se intensifică la granița dintre Gaa și Israel

Vineri dimineața, la granița dintre Israel și Gaza, jurnalistul CNN Nic Robertson a fost martor la o activitate militară intensificată. Imaginea rachetelor de semnalizare și sunetul focurilor de mitralieră grea au punctat începutul unei zile tensionate. În timp ce locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, a menționat pregătirea rezerviștilor pentru etapa următoare a operațiunilor, politicienii israelieni au dat “undă verde” armatei să intre în Gaza, potrivit oficialilor.

Între timp, livrările esențiale de ajutor umanitar către Gaza rămân în impas. Deși un acord între Egipt și Israel a fost mediat de președintele american Joe Biden pentru a permite ajutorul umanitar să intre în Gaza prin punctul de trecere Rafah, primele livrări care erau așteptate vineri par acum incerte. Convoiul de ajutoare s-ar putea să treacă granița în acest weekend, subliniind grandoarea situației umanitare din enclava asediată, unde populația se confruntă cu lipsa de electricitate, alimente, combustibil și apă, în urma unui “asediu total” ordonat de Israel.

Pe frontul diplomatic, trimisul special al SUA pentru probleme umanitare în Orientul Mijlociu, David Satterfield, negociază cu partea israeliană livrarea de ajutoare, în timp ce la nivel global, apeluri pentru încetarea focului și accesul ajutoarelor umanitare în Gaza se înmulțesc.

Cu privire la situația militară, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a transmis trupelor că în curând ar putea să vadă enclava “din interior”, sugerând astfel posibilitatea unei operațiuni terestre. Incertitudinea cu privire la deschiderea frontierei pentru ajutorul umanitar și tensiunile militare crescătoare subliniază complexitatea situației din regiune, în timp ce condițiile umanitare din Gaza continuă să se înrăutățească.