Ada Solomon: Primăria nu are un program de susținere a cinematografiei!

Ada Solomon la Audien'e

În cadrul emisiunii „Audiențe” realizată de Radio Clasic și moderată de Iosif Prodan, producătoarea de film Ada Solomon a discutat împreună cu Manuela Mureșan, președinta Comisiei de cultură din cadrul Consiliului General al Municipiului București, despre problemele cu care se confruntă producătorii de film care activează în București.

„Cinematografia nu primește nimic din partea orașului București!  
De fapt Primăria nu consideră cinematografia artă. În opinia autorităților aceasta rămâne un domeniu al divertismentului. Nu e privită ca cea de-a șaptea artă.

Eu mă consider bucureșteancă, mai mult decât româncă. Am trăit 50 ani aici și mă înflăcărez când vorbesc despre lucrurile astea.”

Un interes real al autorităților locale pentru cinematografie ar trebui să-l reprezinte și alocarea de finanțări pentru producții:

„Mă uitam pe bugetele instituțiilor de spectacol din subordinea Primăriei. Adunate sunt mai mult decât bugetul cinematografie din care se fac toate filmele românești dintr-un an. Cred că Primăria ar putea subvenționa cu 1-2 milioane pe an producții de film care nu sunt finanțate în niciun fel: seriale, experimente vizuale etc În condițiile în care în București sunt cheltuiți cei mai mulți bani din producția de film, fie ele filme românești sau producții străine”.

Nici condițiile actuale de filmare în București nu sunt dintre cele mai bune, fiind acuzată și o lipsă de flexibilitate în relația cu producțiile care sunt realizate aici:

„Ar fi de real ajutor un ghișeu unic pentru obținerea aprobărilor de filmare, oamenii de la producție cu care lucrez de atâția ani și care sunt niște profesioniști pot ajuta la crearea unui astfel formular astfel încât toate aceste solicitări să fie și centralizate, pentru că în acest moment Primăria acordă aprobări suprapuse.

Practic, ar fi necesară apariția unui Serviciu de Film în cadrul PMB, care să se ocupe și de promovarea filmelor care prezintă toate comorile ascunse ale acestui oraș. Responsabilii din Primărie nu rămân în contact cu producțiile o dată ce acestea sunt terminate, nu vin la premiere deși noi îi invităm de fiecare dată iar sigla Primăriei apare întotdeauna pe filmele noastre. Dar asta nu e suficient”.

Interviul integral poate fi urmărit aici: