×

Administrația Trump suspendă activitatea Voice of America și a altor instituții media finanțate de guvernul SUA

Administrația Trump suspendă activitatea Voice of America și a altor instituții media finanțate de guvernul SUA

Administrația președintelui Donald Trump a luat o decizie radicală pe 15 martie 2025, suspendând activitatea unor instituții media finanțate de guvernul SUA, printre care Voice of America (VOA), Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) și Radio Free Asia (RFA). Măsura a fost anunțată brusc printr-un e-mail trimis angajaților în weekend, informându-i că sunt plasați în concediu administrativ și că li se va interzice accesul la birouri.

Decizia vine ca parte a unui ordin executiv semnat de Trump, care vizează reducerea bugetului guvernului federal și eliminarea agențiilor considerate „inutile”. În această categorie a fost inclusă și Agenția Statelor Unite pentru Media Globală (USAGM), instituția care supraveghează aceste entități de presă. Oficialii administrației Trump au justificat această măsură prin dorința de a elimina „dezechilibrele ideologice” din mass-media finanțată de stat, însă criticii susțin că această acțiune subminează profund influența globală a SUA și dreptul la informație.

Impactul deciziei: jurnaliști lăsați fără loc de muncă și incertitudine privind viitorul instituțiilor

Conform declarațiilor oficialilor VOA, peste 1.300 de angajați au fost afectați de această decizie, fiind obligați să predea legitimațiile de presă și echipamentele de serviciu. Directorul VOA, Michael Abramowitz, și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la viitorul instituției, subliniind că această măsură „lasă Voice of America fără posibilitatea de a-și îndeplini misiunea esențială”.

„VOA a fost un activ de neprețuit pentru Statele Unite, jucând un rol esențial în lupta împotriva comunismului, fascismului și opresiunii, promovând libertatea și democrația la nivel global. Este un moment sumbru pentru presa internațională liberă,” a declarat Abramowitz.

Angajații afectați au reacționat cu șoc și frustrare. Un jurnalist de la Radio Free Asia a declarat sub anonimat că decizia este devastatoare nu doar pentru angajați, ci și pentru publicul din țările unde aceste instituții reprezintă singura sursă de informație independentă. „Este mai mult decât un loc de muncă pierdut. Avem jurnaliști care lucrează sub acoperire în regimuri autoritare precum China și Coreea de Nord. Odată cu închiderea postului, siguranța lor este pusă în pericol,” a spus acesta.

Critici dure din partea opoziției și a organizațiilor pentru libertatea presei

Decizia a fost condamnată atât de politicieni, cât și de organizații internaționale de apărare a presei. Organizația Reporteri Fără Frontiere a calificat acțiunea drept „o amenințare la adresa libertății presei la nivel mondial” și a avertizat că acest lucru „neagă 80 de ani de istorie americană în sprijinul jurnalismului independent”.

Lideri ai opoziției au reacționat dur, considerând măsura un atac direct la adresa democrației. Gregory Meeks, membru de rang înalt al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, și congresmana Lois Frankel au emis o declarație comună în care afirmă că „Trump slăbește deliberat capacitatea Statelor Unite de a combate propaganda și dezinformarea la nivel global”. Aceștia au avertizat că Rusia și China vor beneficia direct de pe urma acestei decizii.

Și reprezentanții RFE/RL au criticat măsura, subliniind că suspendarea activității lor este „un cadou pentru autocrații din Moscova și Beijing”. Stephen Capus, președintele Radio Free Europe/Radio Liberty, a afirmat că „închiderea posturilor americane de radio și televiziune care difuzează în regiunile dominate de regimuri autoritare este un pas înapoi major pentru libertatea presei și influența globală a SUA”.

Încercări de a bloca măsura și posibilele efecte juridice

Deși Trump a emis ordinul executiv, Congresul SUA are controlul asupra bugetului federal, iar instituții precum Radio Free Asia au beneficiat anterior de sprijin bipartizan. Se așteaptă ca membrii Congresului să încerce să blocheze implementarea măsurii, dar procesul ar putea dura săptămâni sau chiar luni.

În plus, sindicatele jurnaliștilor și grupurile pentru drepturile omului analizează posibilitatea unor acțiuni în instanță pentru a contesta legalitatea deciziei.

Ce urmează pentru Voice of America și celelalte instituții media afectate?

În timp ce viitorul acestor instituții rămâne incert, este clar că impactul măsurii va fi resimțit la nivel global. Închiderea posturilor care difuzează în China, Iran, Coreea de Nord, Rusia și alte state cu regimuri autoritare ar putea lăsa milioane de oameni fără acces la informații verificate și independente.

Mai mult decât atât, puterea de influență a SUA în războiul informațional cu Rusia și China va fi drastic diminuată, permițând acestor state să-și extindă propaganda fără opoziție. China a investit masiv în presa internațională în ultimii ani, iar Rusia folosește dezinformarea ca armă strategică, ceea ce face ca această decizie să fie una cu consecințe majore pentru politica externă a SUA.

În concluzie, suspendarea VOA, RFE/RL și RFA marchează un moment de cotitură în politica media a Statelor Unite, ridicând întrebări serioase despre angajamentul administrației Trump față de libertatea presei și promovarea democrației în lume. Opoziția și comunitatea internațională urmăresc îndeaproape evoluțiile, iar presiunea asupra administrației de a revizui decizia este în creștere.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura