Ambasadele SUA au fost luate cu asalt în ultimele ore

Miercuri, în timp ce președintele american Joe Biden călătorea în Orientul Mijlociu, câteva ambasade din regiune au fost asediate de protestatari violenți. Tensiunile globale s-au amplificat în urma unui atac devastator asupra unui spital din Gaza, unde, conform declarațiilor Hamas, au fost ucise aproape 500 de persoane. Mișcarea libaneză Hezbollah, susținută de Iran, a proclamat miercuri ca fiind o “Zi a Furiei” musulmane în urma atacului, atac pe care Israelul îl atribuie unui tir eronat al mișcării palestiniene Jihadul Islamic.

La Beirut, protestatarii au încercat să incendieze Ambasada SUA, aruncând cocteiluri Molotov, dar au fost opriți de forțele de ordine care au folosit gaze lacrimogene. În urma incidentelor violente, personalul neesențial al ambasadei a fost evacuat, iar Forțele Armate Libaneze au fost mobilizate pentru a reprima violențele. Departamentul de Stat al SUA a ridicat nivelul de avertizare de călătorie în Liban la 4, cel mai înalt nivel, și a autorizat evacuarea voluntară și temporară a membrilor de familie ai personalului guvernamental american și a unor membri ai personalului neesențial ai Ambasadei SUA din Beirut.

În Amman, capitala Iordaniei, protestatarii au încercat să ia cu asalt Ambasada Israelului, în ciuda eforturilor forțelor de securitate iordaniene de a dispersa mulțimea. Protestele au izbucnit în urma exploziei de la spitalul din Gaza, o tragedie pentru care atât israelienii, cât și palestinienii se acuză reciproc. Iordania, care are un tratat de pace cu Israelul, a condamnat incidentul, atribuind responsabilitatea Israelului.

Armata israeliană a negat implicarea și a susținut că are dovezi care indică faptul că Jihadul Islamic este responsabil pentru tragedie, bazându-se pe analize profesionale, informații, sisteme operaționale și imagini aeriene. Această poziție a fost împărtășită de președintele Joe Biden, care a declarat că are date furnizate de Pentagon care susțin această concluzie.

Aceste incidente subliniază natura volatilă a situației din Orientul Mijlociu, cu proteste violente și tensiuni geopolitice crescânde, într-un moment în care liderii lumii încearcă să navigheze prin provocările și implicările conflictului israeliano-palestinian.