Arabia Saudită dezvoltă NEOM, un oraș futurist de 500 de miliarde de dolari

Getting your Trinity Audio player ready...

Arabia Saudită lucrează la un proiect ambițios, denumit NEOM, un oraș care va costa 500 de miliarde de dolari și care este planificat să fie finalizat până la sfârșitul anului 2031. Orașul va avea o infrastructură unică în lume, cu margini formate dintr-un lanț de zgârie-nori care se întinde pe o distanță de peste 100 de kilometri.

NEOM, situat într-o regiune preponderent deșertică la nordul Mării Roșii, va găzdui o porțiune a Raliului Dakar. În plus, NEOM și DSV au anunțat o asociere logistică exclusivă de tip joint venture, în valoare de 10 miliarde de dolari americani, pentru a sprijini dezvoltarea proiectelor din NEOM. Parteneriatul se va concentra pe furnizarea de servicii logistice pentru NEOM în următorii ani. NEOM va deține 51% din asocierea joint venture, iar DSV restul de 49%.

Se așteaptă ca acest proiect să aibă un impact semnificativ asupra economiei saudite, prin dezvoltarea infrastructurii și crearea a peste 20.000 de oportunități de angajare.

Arabia Saudită și-a depus candidatura pentru a organiza Cupa Mondială 2034, cu NEOM ca oraș-gazdă. Acest mega-oraș, construit special pentru această ocazie, va avea o infrastructură impresionantă, cu margini formate dintr-un lanț de zgârie-nori de peste 100 km lungime. Costul total al construcției orașului se estimează la un trilion de euro.