Armistițiu de patru zile între Israel și Hamas

Getting your Trinity Audio player ready...

Israelul și Hamas au convenit asupra unui armistițiu de patru zile, marcând un moment crucial în conflictul prelungit. Acest acord prevede eliberarea a zeci de ostatici și intrarea ajutorului umanitar în Gaza. Conform acordului negociat cu ajutorul Qatarului și SUA, Israelul și Hamas au stabilit o pauză de patru zile în lupte. În această perioadă, Hamas va elibera 50 de ostatici, iar Israelul va elibera 150 de palestinieni încarcerați. Pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberați, armistițiul va fi prelungit cu încă o zi.

Acordul permite intrarea în Gaza a sute de camioane cu ajutoare umanitare, medicale și de combustibil. Aceasta vine în urma unui conflict devastator în care bombardamentele israeliene au distrus zone întinse din Gaza, condusă de Hamas, au ucis 13.300 de civili și au lăsat aproximativ două treimi din cei 2,3 milioane de locuitori fără adăpost.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că guvernul său este angajat să întoarcă acasă toți ostaticii și a aprobat acordul ca o primă etapă pentru atingerea acestui obiectiv. Totuși, Netanyahu a subliniat că misiunea mai largă a Israelului de a distruge Hamas și de a asigura securitatea națională rămâne neschimbată.

Intervenția președintelui american Joe Biden a fost crucială în îmbunătățirea acordului, asigurând eliberarea unui număr mai mare de ostatici cu concesii reduse. Comunitatea internațională urmărește cu atenție desfășurarea evenimentelor și punerea în aplicare a acordului de armistițiu.