Asociații studențești de la Harvard acuză Israelul de „apartheid” și violențe împotriva palestinienilor

Getting your Trinity Audio player ready...

35 de asociații studențești de la prestigioasa Universitate Harvard au emis un comunicat în care acuză Israelul de a fi „vinovat de violențele care se desfășoară” din cauza „regimului de apartheid” impus palestinienilor. Acestea afirmă că, în ultimii 20 de ani, milioane de palestinieni din Fâșia Gaza au fost forțați să trăiască „într-o închisoare sub cerul liber” și denunță violența israeliană care a început deja să se manifeste în Gaza.

Majoritatea organizațiilor semnatare au legături cu lumea arabă sau islamică, precum Asociația Islamică Harvard sau Asociația Studenților Arabi la Medicină. Cu toate acestea, printre semnatari se numără și organizații care apără drepturile omului, precum Amnesty International la Harvard, și chiar Asociația „Harvard Jews for Liberation”, care reprezintă studenți „antisioniști” sau „nonsioniști”.

Comunicatul, care a fost publicat inițial pe contul de Instagram al Universității și ulterior șters, a stârnit numeroase reacții pe platforma X. Unul dintre comentarii, făcut de Ritchie Torres, subliniază că Israelul este victima unui atac terorist și că Hamas este autorul, criticând asociațiile pentru că dau vina pe victime.

Până în prezent, Universitatea Harvard nu a oferit un răspuns oficial legat de acest comunicat.