Atac devastator la un spital din Gaza City

Getting your Trinity Audio player ready...

Într-un atac recent asupra Spitalului al-Ahli din Gaza City, s-a confirmat decesul a cel puțin 500 de persoane. Dacă aceste informații sunt confirmate, acesta ar fi cel mai mortal atac aerian israelian din cele cinci războaie purtate din 2008.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că un atac aerian israelian a lovit un spital din Gaza City, care era plin de răniți și alți palestinieni care căutau adăpost. Fotografiile de la Spitalul al-Ahli arată flăcări cuprinzând holurile spitalului, cu sticlă spartă și părți de corp împrăștiate în zonă.

Mai multe spitale din Gaza City au devenit refugii pentru sute de oameni, în speranța că vor fi cruțați de bombardamente după ce Israelul a ordonat tuturor rezidenților orașului și zonelor înconjurătoare să evacueze către sudul Fâșiei Gaza.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Rear Adm. Daniel Hagari, a declarat că nu există încă detalii despre morțile din spital și a menționat: „Vom obține detaliile și vom actualiza publicul. Nu știu să spun dacă a fost un atac aerian israelian.”

În sud, atacurile continue au ucis zeci de civili și cel puțin o figură importantă a Hamas marți, în atacuri pe care Israelul le spune că sunt direcționate către militanți. Oficialii americani au lucrat pentru a convinge Israelul să permită livrarea de provizii către civili disperați, grupuri de ajutor și spitale după zile de speranțe eșuate pentru o deschidere în asediu.

 

Update:

Armata israeliană (IDF) a emis o declarație în care neagă implicarea în acest incident tragic. Hamas a atribuit inițial Israelului responsabilitatea pentru explozie, însă IDF insistă că nu vizează spitale și că acestea nu reprezintă ținte pentru forțele lor.

„Un spital este o clădire extrem de sensibilă și nu este o țintă a IDF. IDF investighează sursa exploziei și, ca întotdeauna, acordă prioritate preciziei și fiabilității”, a comunicat armata israeliană pentru Fox News.

Talya Lankri, un ofițer superior de rezervă și fostul șef adjunct al Consiliului Național de Securitate din Israel, a subliniat, de asemenea, că „IDF nu lovește spitalele. Asta nu este o țintă.” Lankri a adăugat că investigația IDF asupra incidentului „fie va arăta un fel de defecțiune tehnică, fie o lansare eșuată de un fel sau altul din interiorul Gaza”.