Atac surpriză al Hamas în Israel

Getting your Trinity Audio player ready...

Zeci de militanți infiltrează sudul țării în contextul unei escaladări a tensiunilor

O dimineață tensionată de sâmbătă în Israel. Grupul militant islamist Hamas a lansat o operațiune surpriză numită „Operațiunea Furtuna Al-Aqsa”, infiltrându-se în sudul Israelului și lansând un număr masiv de rachete. Mohammad Deif, liderul Hamas, a anunțat că au fost lansate 5.000 de rachete în Israel, marcând o escaladare semnificativă a conflictului dintre cele două părți.

Zeci de militanți Hamas par să fi pătruns în teritoriul israelian, cu înregistrări video care arată împușcături pe străzi. Există rapoarte că militanții au preluat controlul asupra unor case în Sderot. Drept răspuns, Armata de Apărare a Israelului (IDF) a lansat atacuri aeriene asupra țintelor Hamas din Fâșia Gaza și a declarat „o stare de pregătire pentru război”. Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a afirmat că Hamas a lansat un război împotriva Israelului și a subliniat că Israelul va câștiga acest conflict.

Un bilanț tragic al atacurilor a fost moartea unei femei israeliene din cauza intenselor atacuri cu rachete din Fâșia Gaza. Spitalele din Israel raportează tratamentul a zeci de victime, unele în stare gravă, ca urmare a atacurilor.

Contextul acestor evenimente este unul tensionat, cu relații deteriorate între Israel și grupurile militante din Gaza. Această nouă escaladare vine într-un moment în care ambele părți au arătat semne de intransigență în negocierile lor.

Comunitatea internațională urmărește cu îngrijorare situația, sperând într-o dezescaladare rapidă și evitarea unui conflict deschis de amploare.