Atac terorist la Bruxelles: doi suedezi uciși. UEFA abandonează meciul dintre Belgia și Suedia

Getting your Trinity Audio player ready...

În capitala Belgiei, Bruxelles, două persoane au fost împușcate mortal luni seara, conform declarațiilor poliției. Premierul belgian a confirmat ulterior că victimele erau de naționalitate suedeză. Drept urmare, nivelul de alertă teroristă din Bruxelles a fost ridicat la cel mai înalt grad.

Meciul de calificare pentru Euro 2024 dintre Belgia și Suedia, care avea loc în oraș, a fost abandonat, conform declarațiilor UEFA.

Poliția belgiană a instruit fanii suedezi să rămână în interiorul Stadionului King Baudouin pentru propria lor siguranță, după ce meciul a fost oprit. UEFA a declarat: „După un presupus atac terorist în Bruxelles în această seară, s-a decis, după consultarea celor două echipe și a autorităților de poliție locale, ca meciul de calificare pentru Euro 2024 dintre Belgia și Suedia să fie abandonat.”

Jucătorii suedezi au informat UEFA că nu doresc să joace a doua repriză, iar echipa Belgiei a fost de acord, conform postului de televiziune suedez TV6. Nu se știe încă dacă victimele se aflau în Bruxelles pentru a urmări meciul de calificare pentru Euro 2024.

Atacatorul a fugit de la locul crimei și este încă în libertate. Procurorii tratează acest incident ca pe un act de terorism. Un videoclip postat pe rețelele sociale prezintă un bărbat vorbind în arabă, care susține că a comis atacul în numele lui Dumnezeu. Bărbatul din clip afirmă că a ucis trei persoane. Biroul Procurorului Federal a confirmat vizionarea videoclipului, dar nu poate confirma dacă bărbatul este atacatorul. Videoclipul și alte înregistrări ale atacului sunt în curs de verificare de către poliție.

Procurorii federali din Belgia au informat agenția de știri AFP că a fost deschisă o anchetă teroristă în urma atacului de pe Boulevard d’Ypres.

Un videoclip de pe rețelele sociale, publicat de ziarul Het Laatste Nieuws, arată un bărbat purtând o jachetă fluorescentă coborând de pe un scuter, înarmat cu ceea ce pare a fi o armă de asalt, intrând într-o clădire cu fațada din sticlă. Se pare că apoi a împușcat cel puțin o persoană.

Premierul belgian Alexander de Croo a postat pe X, fostul Twitter, că și-a oferit „condoleanțele sincere premierului suedez în urma atacului îngrozitor asupra cetățenilor suedezi din Bruxelles”. A adăugat: „Gândurile noastre sunt cu familiile și prietenii care și-au pierdut persoanele dragi. Ca parteneri apropiați, lupta împotriva terorismului este una comună.”