Atacul Hamas a fost anticipat de anagajați din serviciile secrete dar a fost ignorat de șefi

Getting your Trinity Audio player ready...

Un ofițer superior din cadrul serviciilor de informații militare israeliene a ignorat un avertisment detaliat care anticipa raidul Hamas din 7 octombrie, considerându-l un „scenariu imaginar”, conform declarațiilor a două persoane familiarizate cu problematica.

Santinelele de la granița Israelului cu Gaza, multe dintre ele fiind soldați de sex feminin, care monitorizează constant fluxul de video și alte date colectate în apropierea gardului electronic ce înconjoară enclava, au trimis un raport detaliat cu câteva săptămâni înainte de atac către cel mai înalt ofițer de informații din comanda sudică, au spus ambele persoane.

Raportul, transmis printr-un sistem de comunicații securizat, conținea avertismente specifice, inclusiv că Hamas se antrena pentru a detona posturile de graniță în mai multe locații, pentru a intra pe teritoriul israelian și pentru a prelua kibuțuri, a spus persoana cu cunoștințe directe despre conținutul avertismentului.

Eșecul Israelului de a preveni atacul, care, conform guvernului, a ucis peste 1.200 de persoane, este acum considerat cel mai mare eșec de informații de la asaltul surpriză lansat de Egipt și Siria în 1973, în timpul Yom Kippur, cea mai sfântă zi a iudaismului.

Soldații de rang inferior au avertizat, de asemenea, că analiza lor a mai multor videoclipuri arăta că Hamas exersa luarea de ostatici și că simțeau că un atac era iminent, a spus persoana respectivă. Nota a fost declanșată de observarea unui comandant militar de rang înalt al Hamas care supraveghea antrenamentul, identificat de sentinele într-o bază de date de fețe și identități întreținută de Unitatea 8200, o parte a corpului de informații israelian.

„Acesta este un scenariu imaginar”, a răspuns ofițerul superior de informații, conform unei descrieri a comunicațiilor împărtășite cu Financial Times.

Nu s-a luat nicio măsură, a spus persoana respectivă. KAN, radiodifuzorul public israelian, a relatat joi seara detalii despre un avertisment similar trimis de soldații de rang inferior superiorilor lor. KAN a adăugat că avertismentul includea posibilitatea doborârii unei aeronave și ca Hamas să ridice steagurile sale pe teritoriul israelian.

O a doua persoană familiarizată cu problema a spus că eșecul de a lua în serios raportul a devenit un subiect de discuție, aproape de acțiune disciplinară, în cadrul comunității de informații. Această persoană a fost informată cu o descriere similară a comunicațiilor.

Răspunzând la o întrebare de la FT, Forțele de Apărare ale Israelului au spus că „comandanții și soldații lor s-au concentrat exclusiv și strict” pe misiunea lor de a învinge Hamas.

„După război, se va desfășura o investigație amănunțită pentru a clarifica toate detaliile”, a spus IDF.

Cele două persoane familiarizate cu comunicațiile au spus că avertismentele au fost ignorate nu doar pentru că au venit de la soldați de rang inferior, ci și pentru că au intrat în conflict cu încrederea guvernului israelian că a reușit să mențină Hamas printr-un blocadă aspră, bombardându-i capacitățile militare. Aceștia au considerat că un atac de această natură din partea Hamas ar declanșa imediat războiul cu statul evreu, pe care comunitatea de informații israeliană era convinsă că grupul militant încerca să îl evite.

Atacul Hamas din 7 octombrie a urmat în mare parte modelul prezis de notă, inclusiv cele două kibuțuri care au fost atacate și utilizarea rachetelor pentru a distrage armata israeliană.